Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe, smaczne, można je zamrozić!
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 177
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 177
Składniki
Mąkę przesiać do miski, wymieszać ze szczyptą soli i cukrem.
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem.
W środku mąki zrobić wgłębienie, dodać zaczyn drożdżowy i 3 jajka. Wyrabiać ciasto około 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Następnie dodawać po kawałku masła (nie rozpuszczać!) i wgniatać do ciasta. Gdy pojawią się bąbelki, miskę z ciastem owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki.
Foremki do babeczek (ok 14 sztuk) wysmarować tłuszczem i ułożyć na blasze. Z ciasta formować małe krążki, na każdy nałożyć Nutellę, sklejać i formować kulki. Kulki następnie wkładamy do foremek zlepieniem do dołu. Foremki z ciastem odstawiamy jeszcze na 30 min w ciepłe miejsce, aby podwoiły objętość.
Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem, można posypać krojonymi orzechami laskowymi lub włoskimi. Piec około 15 min w 200 stopniach. Lekko wystudzić, podawać ciepłe.
Można upiec więcej bułeczek i zamrozić. Rozmrażamy w temp pokojowej, a następnie podgrzewamy w piecu w temp 100 stopni.