Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki żytnio-pszenne

Przepis dnia 2009-10-14
Śniadania

Autor: Mole3

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 1409

Dodano: 13.10.2009

Odsłon: 9231

Pyszne, chrupiące bułeczki. A ten zapach!

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z drożdzy, ciepłego mleka, cukru i 4 łyżek mąki zrobić rozczyn. Pozostawić do wyrośnięcia.

  2. W misce wymieszać mąki, sól i bazylię. Dodać rozczyn i oliwę. Wyrabiać - jeśli będzie się bardzo kleić do dłoni, posmarować ją oliwą.

  3. Odstawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy podrośnie (mniej więcej się dwukrotnie), fromować bułeczki, nacinać je na krzyż i układać na formie. Odstawić do wyrośnięcia.

  4. Piec ok. 20 minut w 170 stopniach, termoobieg.

  5. Smacznego! Najpyszniejsze ze świeżym masełkiem. Oczywiście dodatek ziołowy w postaci bazylii nie jest konieczny - może być bez niej albo z inną przyprawą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

hania8712 29 czerwca 2013 świetne bułeczki, super wyrosły i są mięciutkie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ploula 04 kwietnia 2011 Pyszne!! Robiłam je już parę razy z tego przepisu i zawsze wychodzą smaczne :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 16 listopada 2009 Tak, pieczone w piekarniku z termoobiegiem wyszły chrupiące. Cieszę się, że się udały i smakowały. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 16 listopada 2009 Bułeczki upiekłam i zostały zjedzone w szybkim tempie. Ja dodałam do nich kminek /dobrze działa na trawienie/. Czy z termoobiegu wychodzą chrupiące?Moje były z piekarnika.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 02 listopada 2009 Na zwykłej formie do pieczenia lub też można użyć formy do muffinek - bułeczki są wtedy idelanie okrągłe. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 01 listopada 2009 Ślinka mi leci na sam ich widok, ale na jakiej formie je układać?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 14 października 2009 Robię podobne bułeczki, ale nie próbowałam z mąką żytnią. Muszą być również smaczne, następnym razem wypróbuję. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń