Do góry

Desery Przepis na:

BUŁKA Z MASĄ ORZECHOWĄ

Desery

Autor: andzela2309

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 663

Dodano: 28.08.2009

Odsłon: 6917

Pyszne

Składniki

  • CIASTO:
  • 50 dag mąki,5 dag drożdży
  • 6 dag cukru, 1/2 szklanki letniego mleka
  • 15 dag masła ,5 dag smalcu
  • 1 jajko,2 żółtka
  • skórka otarta z 1 cytryny,szczypta soli
  • Masa:
  • 1 jajko,łyżka rumu
  • 1 łyżka słodkiej śmietany
  • 3 łyżki cukru
  • 15 dag mielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki cukru pudru
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać,w środku zrobić dołek,wsypać pokruszone drożdże,odobinę cukru,dodać nieco mleka.Zrobićr ozczyn.

  2. Resztę mleka zagotować ,dodać masło(1 łyżkę odłożyć) i smalec,ostudzić do temperatury pokojowej.

  3. Do rozczynu dodać jajko,żółtka,otartą skórkę z cytryny,resztę cukru,sól oraz mleko z cukrem i wyrabiać,aż będzie odchodzić od brzegów naczynia.Ponownie pozostawić pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia.

  4. Jajka ubić z rumem i śmietanką,dosypując cukier.Następnie dodać orzechy laskowe.Wyrośnięte ciasto raz jeszcze zagnieść,rozwałkowaćna grubość około 2 cm i pociąć na kwadraty o boku 8 cm.Nakładać do środka nieco nadzienia i starannie zlepić.

  5. Bułeczki ułożyć w tortownicu o średnicy 24 cm i jeszcze raz pozostawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.Resztę masła stopić i posmarować nim bułeczki.Piec 25-35 minut w temperaturze 200 st na złotobrązowy kolor..Gotowe posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń