Do góry

Przekąski Przepis na:

Bułki

Przekąski

Autor: Tosca

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 1914

Dodano: 29.07.2009

Odsłon: 16255

Smaczne bułeczki domowej roboty. Zachowują świeżość nawet do 3 dni. :)

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do mleka dodać cukier i drożdże, lekko zamieszać. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wymieszać na sucho, by drożdże nie miały z nią styczności. Dodać oliwę i rozczyn drożdży. Dokładnie wyrobić ciasto, najlepiej przez rozciaganie i składanie. Ma być ciągnące i dość lepkie. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Powinno przynajmniej podwoić swoja objetość.

  2. Nagrzać piekarnik do 200 stopni i przgotować blaszkę wyłożoną pergaminem. Za wyrośniętego ciasta formowac bułeczki. (Mogą lepić sie do rąk, w takim wypadku nacierać dłonie mąką.) Uformowane bułeczki posmarować wodą i posypać ziarnami. Piec ok 15-20 minut. Jeśli zbyt szybko sie zrumienią obniżyć temperaturę do 180 st. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

iza25c 09 października 2011 Niemożliwym okazało się zagniecenie ciasta z podanych składników:/ Żeby uzyskać właściwą konsystencję ciasta musiałam zmniejszyć ilość mąki i dodać więcej oleju, inaczej ciasto by się nie skleiło.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 21 września 2009 Niestety nie wiem, jak to jest z suszonymi drożdżami, bo ich nie używam. Słyszałam, że świeże są zdrowsze, no i lubię ten aromat... Na pewno niewiele, bo suszone mocniej wyrastają.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Diana23 21 września 2009 Wygladaja pysznie:)
A jesli bym chciala dodoc suszonych drozdzy to ile,zeby byla taka sama rownowartosc?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

quazir1 20 września 2009 Ja proponuję czarnuszkę,jest aromatyczna.W czasie pieczenia cały dom cudownie pachnie.A może orzechy włoskie do środka bułeczek,do tego masełko i dobry żółty serek,pyszne,zapewniam.Z tego ciasta można też upiec cebularze,paluszki z kminkiem i solą tzw solanki.......i tak dalej.Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

andzia29 16 września 2009 Pyszne te bułeczki i wyglądają tak jak na zdjęciu, właśnie upiekłam :))) polecam!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 17 sierpnia 2009 Maslankowe pieczywo też znam, ale wolę tradycyjne. Znika tak szybko, że nie trzeba sie martwić o swieżość... ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 16 sierpnia 2009 Ja do chlebów i bułek domowej roboty używam maślanki. Wypieki wtedy zachowują dłużej świeżość. A ten przepis jest bardzo dobry!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 10 sierpnia 2009 Wygląda wspaniale. Do tego jeszcze świeże masło i kawa z mlekiem - o 6:00 na balkonie, patrząc na wschód słońca. Poezja.
Jeśli mogę odpowiedzieć na pytanie o kostkę drożdzy - "Drożdże Babuni" to 10 dkg.
Pozdrawiam i czekam na wolną chwilę, by móc upiec bułeczki. :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń