Do góry

Dania główne Przepis na:

Buraczki z chrzanem na zimę

Dania główne

Autor: mamakacperka4

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 432

Dodano: 07.10.2009

Odsłon: 24198

Buraczki z chrzanem do słoików.

Składniki

  • 5 kg buraków ćwikłowych ( ugotować i zetrzeć na małych oczkach)
  • Zalewa:
  • 1,5 szkl octu
  • 1,5 szkl cukru
  • 1 litr wody ( niecały)
  • 2 łyżki soli
  • 5 łyżek startego chrzanu
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 5 ząbków czosnku ( zmiażdzyć)
  • 2 gożdziki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zalewę zagotowac 10 minut. Gorąca zalac buraki, odstawic na 12 godzin.

  2. Buraki z zalewą -gorące wkładac do słoików i zakręcać . Bądz zimne i pasteryzowac 15 minut. Wychodzi ok. 19 słoiczków z dzemu.

Twoje notatki do przepisu

Blog autora:
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

glazter2007 25 października 2011 Wody to ja bym w tym przypadku nie dodawałam , wszak buraki zawierają dużą ilośc soku . Moim zdaniem to tylko powoduje , że konsystencja jest bardzo luźna / ćwikła jest za rzadka / . Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń