Do góry

Dania główne Przepis na:

Buraczki z papryką

Dania główne

Autor: nowalijka

Przepisów i artykułów: 73 Ocena: 550

Dodano: 20.04.2011

Odsłon: 11915

Bardzo smaczne, wspaniałe do 2 dania!

Składniki

  • buraki -dobrze by było aby były mniejwjęcy tej samej wielkości, 1,5 kg
  • papryka, 1,5 kg (może być mniej nawet 75 dkg)
  • cebule, 7 szt wielkości buraków
  • ziele angielskie, 6-7 ziarenek
  • liść laurowy, 2-3
  • ocet, 1/2 szkl - do smaku
  • sól, 1 łyżkę nie czubatą- do smaku
  • cukier, 2,5 łyżeczki nie czubate- do smaku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ugotować buraki w skórkach, ugotowane wsadzić do zimnej wody i obrać, w zimnej wodzie skóra schodzi praktycznie sama. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

  2. Paprykę umyć obrać pokroić w prążki ugotować z obraną i pokrojoną cebulą w pół krążki w wodzie, wody nie dużo, z zielem ang. i listkami laurowymi.

  3. Następnie paprykę wymieszać z burakami, dać sól, cukier ocet wymieszać spróbować, jak by ktoś chciał może dodać octu czy cukru więcej. Nałożyć do słoików zakręcić i musi troszkę odstać aby się przegryzło. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

glazter2007 15 lipca 2011 Robię tak od kilku lat, są rewelacyjne . Jedyna różnica to taka, że dodaję surową cebulę i paprykę . Gdy słoiki się pasteryzuje to jest to również wystarczjący czas dla papryki /i skórka nie odchodzi od miąższu / oraz cebuli . Spróbujcie . Pozdrawiam .

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iskiereczka 10 lipca 2011 moj maz nigdy nie jadl buraczkow,az zrobilam pare sloikow na zime -zajadalismy sie taka salatka,jest naprawde bardzo smaczna.W tym roku zrobie wedlug Twojego przepisu

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nowalijka 03 maja 2011 Tak buraki można zrobić też na zimę tylko w tedy słoiki trzeba pogotować, albo buraki po wymieszaniu przyprawieniu zagotować i gorące włożyć do słoików i zakręcić

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

paola1984 20 kwietnia 2011 Ja robię takie na zimę do słoików, ale buraki kroję w małą kostkę też są świetne.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienka 20 kwietnia 2011 DODATEK NA 5!
Moja mama robi taka slatke do sloikow na zime i jest fantastyczna,zawsze wyciagam ja,gdy prakuje pomyslu na dodatek do obiadu!Nadaje sie tez jako dodatek np.do mies na zimno!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienka 20 kwietnia 2011 Maja mama robi je do sloikow na zime-pycha!Zawsze wyciagam,gdy nie ma pomyslu do drugiego dania!
Polecam wiec tez TWOJE!
DODATEK NA 5!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń