Do góry

Przekąski Przepis na:

Buraczki zapiekane wg Sugarspice :)

Przekąski

Autor: Tosca

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 1920

Dodano: 21.10.2009

Odsłon: 10277

Ciekawy pomysł na buraczki. Sugarspice - dzięki! Mam nadzieję, że się nie pogniewasz, że go zamieszczam, ale wypróbowałam, wiec mogę polecić. :) Pozdrawiam!

Składniki

  • buraki świeże, 5-6 szt
  • Miód, 3 łyzki
  • ocet winny lub balsamiczny, 3 łyżki
  • oliwa z oliwek, pół szklanki
  • pieprz, sól, do smaku
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Buraczki obieramy i kroimy w ósemki. Przygotowujemy zalewę z miodu, octu i oliwy i w niej marynujemy buraki ok pół godziny. Po tym czasie układamy buraczki w naczyniu lub na blaszce, pieprzymy, solimy i podlewamy reszta zalewy. Pieczemy ok pół godziny w 180 stopniach, do miekkości.

  2. Są dobre na ciepło, jako dodatek do obiadu, ale również na zimno, jesli coś zostanie, jako dodatek do kanapek. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Tosca 13 października 2011 Żółty to ja mam talerz, no i światło było sztuczne, tak wyszło... Co nie umniejsza smaku buraczków.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 28 października 2009 Rzeczywiście tak przygotowane buraki sa wysmienite,dzis je zrobiłam i wiem,że juz na stałe zagoszczą w mojej kuchni.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 22 października 2009 Ciekawy pomysł na buraczki. Podobnie robię marchewkę lub dynię tyle, że bez octu - polecam jako smaczny dodatek do drobiu ;)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Sugarspice 21 października 2009 Super! Ciesze sie ze smakuja. Oczywiscie ze sie nie gniewam! Pozdrowienia

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mamakacperka4 21 października 2009 A dziś robiłam buraczki do obiadu... i nie miałam pomysłu... warto wypróbowac te z miodem...

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń