Do góry

Dania główne Przepis na:

Buraczki zasmażane

Dania główne

Autor: perpetuum

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 32

Dodano: 27.11.2008

Odsłon: 14711

Smaczny dodatek do obiadu!! Tanie i proste :-)

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do rondla , podlać wodą, posolić, dodać kminek i gotować na bardzo małym ogniu. Jeżeli nie doprowadzimy buraczków do wrzenia to nie stracą koloru :-). Gdy buraczki będą prawie miękkie w drugim rondlu lub głębokiej patelni, np. typu wok, rozgrzewamy olej i dodajemy mąkę robiąc z niej złotą zasmażkę. Do zasmażki dajemy buraczki razem z wodą, w której się gotowały,mieszamy dość energicznie aby całość się fajnie rozprowadziła, doprawiamy cukrem i octem, ewentualnie dosalamy i chwilę razem wszystko dusimy mieszając od czasu do czasu. Należy zachować ostrożność podczas łączenia buraków z zasmażką - bucha para i można się poparzyć!!! Podawać ciepłe lub zimne. Pyszny dodatek do ziemniaczków i mięska.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tolerancja 28 stycznia 2011 jadłam kiedys podobne i bardzo mi smakowały ,napewno wyprubuję i ten przepis

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smakoszkammm 29 sierpnia 2010 Zrobiłam je dzisiaj. Mniam mniam :) 2 rzeczy tylko zmieniłam: najpierw ugotowałam buraki, a potem je starłam , bo weszłam na smakera poszukać przepisu na buraczki, jak już je gotowałam :) ). A druga rzecz - nie lubię kminku i nie dałam go. Ale i tak wyszły pyszne... kiedys takie jadłam w restauracji i ten smak za mną chodził mmmm mniam mniam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń