Do góry

Przekąski Przepis na:

Buraczki zasmażane do obiadu.

Przekąski

Autor: antena28

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 1595

Dodano: 29.04.2009

Odsłon: 19853

Są bardzo dobre a na dodatek zdrowe.

Składniki

  • Buraczki ćwikłowe - kilka sztuk w zależności od potrzeb
  • sól
  • cukier
  • kwasek cytrynowy lub sok z cytryny.
  • kilka łyżek śmietany (lub mleka)
  • masło (do zasmażki)
  • mąka (do zasmażki)
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Buraczki umyć, ugotować w łupinach do miękkości w osolonej wodzie.

  2. Ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na najdrobniejszych oczkach( ja osobiście ścieram na dużych oczkach)

  3. Dodać sól, szczyptę cukru i kwasku cytrynowego do smaku.

  4. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, dodać do niej kilka łyżek śmietanki (lub mleka) i starte buraczki. Całość zagotować mieszając.

  5. Tak przygotowane buraczki są doskonałym dodatkiem do obiadu. Polecam- życzę smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kobra222 14 lutego 2012 No i znowu te bzdury-najdrobniejsze oczka-duże oczka-zasmażki....koniec świata !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anna100 12 września 2009 Ja robie buraczki do słoików- ugotowane ścieram na grubych oczkach, doprawiam sola i kwaskiem i cukrem, do słoików i pasteryzuję.Kiedy nie mam czasu - słoik na patelnię do zasmażki i gotowe.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 03 sierpnia 2009 Zasmazka jest tu już nie potrzebna,wystarczy ,że jest smietana.I koniecznie dodac natki pietruszki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń