Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrobiłam je przed świętami. Są raczej (wg. książki) daniem wigilijnym, ale niekoniecznie. Czas i temperatura pieczenia nie są w przepisie dokładnie podane. Lukier jest dość... Hm... Kłopotliwy, a przynajmniej nie "rozlewa" się tak jak to mówiła autorka w trakcie pieczenia, ale bardzo możliwe, że tylko mnie:-). Ciastka same w sobie są raczej niezbyt słodkie, ale z lukrem są bardzo dobre.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 96
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 207
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 214
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 96
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 207
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 214
Składniki
Składniki ciasta (żółtka, masło i mąkę) zagnieść na gładką masę i rozwałkować cienko, ale niezbyt:)
Składniki lukru ubić w mikserze.
Wycinać kieliszkiem (lub szklanką, czy foremką) okrągłe ciasteczka i rozsmarować na nich lukier (nie na całym ciastku, tylko na środku, bo lubi się rozlewać, patrz Zalety dania).
Piec... W niezbyt gorącym piekarniku, aż lukier przybieże kolor beżowy i stwardnieje (ja piekłam w różnych temperaturach i czasie, ale tak 180 stopni przez... 45 min-godzinę - trzeba poprostu sprawdzać).
SMACZNEGO!