Do góry

Dania główne Przepis na:

Calzone z salami i pieczarkami

Dania główne

Autor: edytek

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 522

Dodano: 19.04.2010

Odsłon: 42367

Uwielbiamy kuchnię włoską a to jedna z moich propozycji tej kuchni. Nadzienia do calzone można komponować wg upodobania, ja proponuję z salami i pieczarkami.

Składniki

  • CIASTO:
  • drożdże, 10 dag
  • mleko, 1 szkl.
  • mąka, 3 szkl.
  • sól, 1 łyżeczka
  • olej, 3 łyżki
  • salami, 15 dag
  • pieczarki, 20 dag
  • koncentrat pomidorowy, 4 łyżki
  • przyprawa do pizzy
  • ser mozzarella, 1 kulka
  • ser żółty, 20 dag
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zarobić ciasto: drożdże rozrobić z solą, wlać do mąki. Mleko odrobinę podgrzać i z olejem wlać do mąki, zarobić ciato. Jeśli będzie zbyt wolne dosypać troche mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na okrągły placek (grubość zależnie od gustu, jak na pizzę) Każdy wysmarować koncentratem, posypać przyprawą, układać warstwami salami, pieczarki(można je wcześniej podsmażyć na patelni), mozzarellę i ser żółty (kto lubi może także dodać oliwki). Skleić w dużego pieroga. Wierzch posmarować olejem, upiec w piekarniku.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (19)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ivet 13 maja W sumie do środka można włożyć to,co kto lubi,ja uwielbiam mięsko(szarma ,kebab)+ ser rokpol, który uwielbiam.Na wierzch też posypuję serem.Pycha

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MajaB 01 czerwca 2010 Wygląda smakowicie :) koniecznie muszę wypróbować

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

edytek 30 maja 2010 Nie próbowałam z takimi, ale myślę, że mogą być.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

milka24 30 maja 2010 a moga byc drozdze w proszku???? bo takie mam na stanie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 04 maja 2010 Wczoraj robiłam i był to mój debiut z ciastem do pizzy. Polecam ten przepis: smaczne, aromatyczne, ładne do podania. Smaczne jest również samo ciasto: chrupiące i rumiane - na pewno wykorzystam ten przepis przy tradycyjnej pizzy. Wychodzą 4 naprawdę duże pierogi.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monik77 23 kwietnia 2010 Apetycznie wygląda muszę spróbować twojego przepisu..

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

klaudialiban 21 kwietnia 2010 Wczoraj robiłam wyszło bardzo dobre dzieki za przepis :) pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń