Do góry

Dania główne Przepis na:

Canelloni z miesem mielonym

Dania główne

Autor: airin2007

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 543

Dodano: 20.12.2008

Odsłon: 26103

bardzo sycace danie latwe w wykonaniu.

Składniki

  • Makaron canelloni, 8rurek
  • mieso mielone, 300gram
  • cebula, cala
  • sos pomidorowy, ok 2szklanki
  • ser zolty lub parmezan, dla posypania dosc obficie
  • mleko, pol litra
  • maslo, lyzeczka
  • sol pieprz orygano galka muszkatolowa, wedlug uznania
  • maka, 2lyzki
  • czosnek, zabek
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na farsz. Na rozgrzana patelnie z niewielka iloscia oliwy z oliwek dodac pokrojona na mala kosteczke cebule i posmazyc nastepnie wrzucamy czosnek mieso mielone mieszamy az mieso dojdzie nastepnie wlewamy 1szklanke sosu pomidorowego i czekamy za wszystko sie zagotuje doprawiamy sola pieprzem i orygano(uwaga farsz ma miec konsystencje zwarta tak aby mozna nim bylo nadziac rurki) Na sos besciamella. Do garnka wlewamy mleko dodajemy maslo czekamy az sie zagotuje wsypujemy make i wszystko mieszamy tak aby nie bylo grudek sos ma byc gesty nastepnie dodajemy sol i galke muszkatolowa. Do formy najlepiej zaroodpornej wlewamy szklanke sosu pomidorowego nastepnie kazda rurke makaronu nadziewamy farszem i ukladamy w formie(NIE GOTUJEMY ICH WCZESNIEJ). Gdy zakonczymy etap nadziewania na canelloni wylewamy sos besciamella i posypujemy wszystko zoltym serem. Mozna zrobic pare kleksow z sosu pomidorowego. WAZNE W BOKI FORMY WLEWAMY OK SZKLANKI WODY TAK ABY CANELLONI PODCZAS ZAPIEKANIA ZMIEKLY. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń