Do góry

Dania główne Przepis na:

Cannelloni ze szpinakiem

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20665

Dodano: 20.01.2009

Odsłon: 15672

Cannelloni ze szpinakiem to tradycyjne danie florenckie.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy, przelać zimną wodą i skropić 1 łyżką oliwy. Cebulę i czosnek posiekać, szpinak oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić. Jeśli używany jest szpinak mrożony, należy go po rozmrożeniu odsączyć z płynu. Boczek pokroić w drobną kosteczkę. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać boczek i po chwili smażenia wrzucić szpinak, dusić na małym ogniu 3-4 minuty, doprawić solą, pieprzem i gałka muszkatołowa. Pod koniec smażenia szpinak połączyć ze śmietaną, roztrzepanymi jajkami i serem kremowym. Farsz przestudzić i nadziać nim cannelloni. Przygotować sos beszamelowy. W rondelku rozgrzać masło. Dodać do niego mąkę i po chwili smażenia wlewać masło cały czas mieszając. Sos doprawić solą, pieprzem i gałka muszkatołowa. Do naczynia żaroodpornego wylać 1/3 sosu, ułożyć na nim cannelloni i polać reszta sosu. Wszystko obłożyć serem i zapiekać w nagrzanym do 200?C piekarniku ok. 40 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

golaseczka 18 marca 2009 ja dodaję na wierzch troszkę sera fety pokrojonego w kosteczkę i jest mniamiuśkie :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń