Do góry

Desery Przepis na:

Cantuccini

Desery

Autor: zielonacytryna

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 579

Dodano: 15.10.2009

Odsłon: 27980

Włoskie ciasteczka migdałowe o cytrynowym aromacie, idealne do kawy, wina, a nawet herbaty.

Składniki

  • mąka, 500 gram
  • cukier, 250 gram
  • migdały, 300 gram
  • jajko, 3 sztuki
  • proszek do pieczenia, pół łyżeczki
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • masło, 1 łyżka
  • szczypta soli
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Migdały możemy, ale nie musimy obierać ze skórki. Połowę migdałów siekamy drobno (można zmielić), resztę zostawiamy w całości.

  2. Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy, aż powstanie twarde ciasto. Formujemy z niego wałki o szerokości około 4-5 centymetrów. Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem.

  3. Pieczemy około 20 minut w temperaturze ok. 170 stopni. Wyciągamy, kroimy w ukośne kromki i pieczemy raz jeszcze w temperaturze ok. 150 stopni przez 15-20 minut. Gotowe ciasteczka są zrumienione i twarde.

  4. Cantuccini są bardzo twarde, dlatego najlepiej maczać je w kawie lub winie. Ponoć długo wytrzymują zamknięte w puszce, ale są tak dobre, że zazwyczaj znikają błyskawicznie ;) Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 16 maja 2012 Pięknie wyglądają!! szukam właśnie takie cudeńka które robią wrażenie na gościach,do zrobienia w najbliższym czasie,odemnie 5+

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolka2284 22 listopada 2009 przepis wypróbowany, pycha, wszystkim bardzo smakowały.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 12 listopada 2009 Fajny pomysł na smaczny prezent gwiazdkowy. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amela 23 października 2009 Mmmmm....cantucci toscani!
Pyszne! Jadłam we Włoszech, przygotowywane przez tamtejszą gospodynię.
Twój przepis nie odbiega od oryginalnego, na pewno są wspaniałe.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 21 października 2009 magosa, przecież jest napisane w punkcie 2, że mieszamy wszystkie składniki :) wszystkie, czyli i zmielone migdały, i te w całości i resztę składników :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magosa 21 października 2009 A DO CZEGO POTRZENA JEST DRUGA POŁOWA MIGDAŁÓW?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

asiek281 16 października 2009 Właśnie wróciłam z Włoch z zapasem tych cisteczek, jak je wyjem postaram się upiec...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 15 października 2009 Fantastyczne! Na pewno godne wypróbowania i połamania zębów - chociażby przez ten migdałowy zapach. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń