Do góry

Desery Przepis na:

Cappuccino

Desery

Autor: iwona_ix

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 11

Dodano: 22.12.2008

Odsłon: 1630

świetne ciastko do kawy:) troszeczkę pracy ale jest warte końcowego efektu :):)

Składniki

  • biszkopt
  • ¾ szklanki maki tortowej / (odjąć 3 łyżki, zamiast tego będzie kakao)
  • 1 ½ szklanki cukru pudru
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka (kopiasta) proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • CIASTO KOKOSOWE
  • 5 białek
  • ¾ szklanki cukru
  • 250 g wiórek kokosowych
  • MASA
  • 5 żółtek
  • ½ szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy (proszek)
  • 1 cukier waniliowy
  • ½ l. mleka
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cappuccino śmietankowej (proszku)
  • 1 czekolada mleczna
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać partiami cały cukier puder, cały czas ubijając. Następnie dodać po jednym żółtku. Wyłączyć mikser. W osobnej miseczce połączyć proszek do pieczenia z octem i wlać do jajek z cukrem. Wymieszać duża łyżka. Przesiać mąki z kakao i wsypać do całości, dokładnie wymieszać łyżką. Wlać do tortownicy wyłożonej folią aluminiową albo wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni i piec 15 min a następnie rozgrzać do 180 i piec kolejne 15min. Pozostawić przy otwartym drzwiczkach. CIASTO KOKOSOWE: Białka ubić , dodać partiami cukier a następnie wiórka kokosowe. Wlać do wyłożonej folią aluminiową blaszki. Upiec na złoty kolor (ok. 20 min.) i wystudzić. MASA: Żółtka utrzeć z cukrem na pulchna masę, dodać mąkę i budyń. Na końcu dodać ½ szklanki mleka, wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Na wrzące mleko powoli wlewać masę jajeczną, na wolnym ogniu ugotować budyń ciągle mieszając. Wystudzić. Utrzeć margarynę i dodać partiami budyń a na końcu cappuccino. Biszkopt przekroić na pół i nasączyć kawą. PRZEŁOŻENIE: Biszkopt- 2/5 masy- placek kokosowy- 2/5 masy-biszkopt- 1/5 masy- starta czekolada

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń