Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 85
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 37
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 181
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 240
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 820
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 85
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 37
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 181
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 240
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 820
Składniki
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (mała łyżeczka soli wystarczy), w zależności od marki makaronu dodajemy odrobinę oliwy. W tzw. międzyczasie przygotowujemy sos: boczek podsmażamy na suchej patelni na wolnym ogniu, tak by tłuszczyk się wytopił, po czym wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy aż cebula się zeszkli - nie może się przyrumienić albo spalić. Do miski wrzucamy starty parmezan, śmietankę, żółtka, obficie pieprzymy i "rozkłócamy" widelcem, by powstał gęsty sos (na tym etapie można również dodać pietruszkę lub koperek). Do sosu dodajemy przestudzony boczek z cebulką, mieszamy. Odlewamy makaron, dobrze odsączony i bardzo gorący wrzucamy do sosu i mieszamy. Danie przekładamy na talerze, dekorujemy parmezanem, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, możemy udekorować bazylią lub pietruszką. Ważna uwaga: nie zalecam dodowania soli do sosu, gdyż wytopiony boczek sam w sobie jest już bardzo słony...chyba, że ktoś lubi dużo soli :). Dodatkowo świeże jajka powinny być bardzo dokładnie umyte i spażone w gorącej, bieżącej wodzie, zanim zabierzemy się za przygotowywanie dania. Życzę smacznego!