Do góry

Dania główne Przepis na:

Carbonara

Dania główne

Autor: Poziomka

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 5462

Dodano: 18.02.2008

Odsłon: 60058

Pyszny, oryginalny przepis.

Składniki

  • makaron tagliatelle (opcjonalnie, penne rigate lub spaghetti), pół opakowania
  • śmietanka 18%, 3-4 łyżki
  • żołtko, w zależności o ilości osób; jedno żołtko/jedną osobę
  • cebula, 1-1,5
  • boczek, 250 g
  • drobniutko starty parmezan, 2-3 łyżki
  • wiórki parmezanu, świeża bazylia lub koperek z pietruszką do posypania na wierzch
  • świeżo zmielony pieprz, spora szczypta
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (mała łyżeczka soli wystarczy), w zależności od marki makaronu dodajemy odrobinę oliwy. W tzw. międzyczasie przygotowujemy sos: boczek podsmażamy na suchej patelni na wolnym ogniu, tak by tłuszczyk się wytopił, po czym wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy aż cebula się zeszkli - nie może się przyrumienić albo spalić. Do miski wrzucamy starty parmezan, śmietankę, żółtka, obficie pieprzymy i "rozkłócamy" widelcem, by powstał gęsty sos (na tym etapie można również dodać pietruszkę lub koperek). Do sosu dodajemy przestudzony boczek z cebulką, mieszamy. Odlewamy makaron, dobrze odsączony i bardzo gorący wrzucamy do sosu i mieszamy. Danie przekładamy na talerze, dekorujemy parmezanem, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, możemy udekorować bazylią lub pietruszką. Ważna uwaga: nie zalecam dodowania soli do sosu, gdyż wytopiony boczek sam w sobie jest już bardzo słony...chyba, że ktoś lubi dużo soli :). Dodatkowo świeże jajka powinny być bardzo dokładnie umyte i spażone w gorącej, bieżącej wodzie, zanim zabierzemy się za przygotowywanie dania. Życzę smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Anna76 18 listopada 2011 Przepis prosty, danie pyszne. Zalecam jednak dodawanie pietruszki czy kopru na samym końcu przygotowywania dania. Wcześniej po prostu straci smak i aromat - a przecież tego nie chcemy w takiej pychotce...

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

vikiviki 25 sierpnia 2010 uwielbiam makarony pod kazda postacia dzis zrobie wedle Twojego przepisu...

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gocha01 31 lipca 2010 Dziś zrobiłam na obiad:-)było naprawdę przepyszne,dzięki za super przepis.Pozdrawiam

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dorcia41 12 maja 2010 Ta Carbonara jest przepyszna , dla mnie super przepis i tyle :))

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

purchawencjos 03 lutego 2010 Hej

Od kilku tygodni przymierzam się do skonstruowania Carbonary....Ten przepis poprostu mnie uwiódł :) Podobnie jak Ty dodam coś "od Siebie"......nie będę mogła doeczkać się komentarzy :):):) pozdrawiam rozsmakowane podniebienia !!

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ivona 25 czerwca 2009 Czy wy naprawdę nie widzicie różnicy.....między śmietaną (kwaśną) w śmietanką (słodką) ...? Poziomka napisała wyraźnie....ŚMIETANKA..!

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lilu 17 lutego 2009 Uwielbiam Carbonarę :) Jadłam wersję bez śmietany - sucha i nie smakuje mi. Wczoraj robiłam wg Twojego przepisu - PYCHA !!!

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lilu 17 lutego 2009 Uwielbiam Carbonarę :) Jadłam wersję bez śmietany - sucha i nie smakuje mi. Zrobiłam wczoraj wg Twojego przepisu - PYCHA !!!

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

drdeath4 24 stycznia 2009 carbonara jest bez cebuli , ale smietane dodaje sie w\g upodobania, preferowany makaron to spaghetti

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń