Do góry

Przekąski Przepis na:

Carpaccio

Przekąski

Autor: Poziomka

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 5464

Dodano: 03.03.2008

Odsłon: 7557

Dla fanów surowego mięska. Najlepsze robi mój Tata.

Składniki

  • ładna polędwica wołowa, 40 dag
  • parmezan, 10-15 dag
  • świeżo mielona sól prowansalska lub ziołowa
  • świeżo mielony pieprz
  • ocet balsamiczny, 2 łyżki
  • oliwa z oliwek extra virgin, 3-4 łyżki
  • czarne oliwki pokrojone w plasterki, 4 łyżki
  • marynowane grzybki pokrojone w paseczki, 4 łyżki
  • suszona bazylia i oregano, po pół łyżeczki
  • świeża bazylia do dekoracji
  • karbowana sałata
  • sok z cytryny, 2 łyżki
  • ćwiartki cytryny, 2
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Polędwicę "zmrażamy" w zamrażalce przez kilkanaście minut. Po wyjęciu kroimy ostrym nożem na cieniutkie plasterki. (Jeśli nie mamy czasu można kupić już pokrojoną polędwicę na carpacio). W kubeczku mieszamy sok z cytryny i ocet ze sporą szczyptą soli i pieprzu, dolewamy oliwę i dodajemy zioła, wszystko mieszamy dokładnie. Parmezan ścieramy na tarce o grubych oczkach. Sosem smarujemy dwa talerze, rozkładamy polędwicę, rzesztki sosu wylewamy na wierzch mięska. Pod mięsko wkładamy umyte liście sałaty (dla dekoracji i późniejszego schrupania), na wierzch zaś po dwie łyżki oliwek i grzybków na talerz, oraz po połowie startego sera. Dekorujemy świeżą bazylią i świeżo zmielonym pieprzem oraz ćwiartkami cytryny. Jemy wyciskając sok z cytryny na danie, nabierając po trochu każdego ze składników.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

helen4 27 grudnia 2011 a już nasze sery to niedobre!!! no tak parmezan lepiej brzmi!!!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń