Do góry

Śniadania Przepis na:

Cebularze

Śniadania

Autor: dzemoslaw

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 51

Dodano: 24.09.2009

Odsłon: 24486

Najmniej skomplikowane pieczywo jakie robiłem. Najlepiej smakuje z masłem, szynką i żółtym serem.

Składniki

  • pół szklanki letniego mleka
  • łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki miękkiego lub roztopionego masła
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 24 g świeżych drożdży
  • 3 średnie cebule, (drobniutko pokrojone i podsmażone )
  • 5,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wymieszać mleko, wodę, cukier, sól i masło.Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (drożdże wymieszać z ciepłym-nie gorącym mlekiem,cukrem i chwile pozostawić do podrośnięcia),umieścić w dużej misce, dodać płyny i cebulkę. Zagnieść ciasto gładkie i elastyczne. Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce(ok 1/2h). Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić, podzielić na około 20 części . Uformować bułeczki, położyć na blaszce (wcześniej wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia). Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Przed samym pieczeniem bułeczki można naciąć i posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Studzić na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zabecka 07 października 2010 Zrobiłam bułeczki i rozeszły się w mgnieniu oka!!! Pyszności!!! (też dodałam trochę więcej mąki)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ania21K 29 stycznia 2010 zrobiłam są pycha!!!
ale faktycznie dużo więcej mąki mi weszło:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

elima 10 listopada 2009 Cebularze wyszłu rewelacyjne! Podałam je z zupą meksykańską, rodzinka w siódmym niebie:)
Trochę zmieniłam proporcje tak po swojemu. ROZCZYN: 50g drożdży, pół szklanki mleka i łużka cukru. CIASTO: 1kg mąki, szklanka ciepłej wody, pół szklanki ciepłego mleka, 3 łyżki roztopionego masła, 2,5 łyżeczki soli i oczywiście cebulka przesmażona. Reszta w/g przepisu. Ciasto wyszło idealne. mega elastyczne:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dzemoslaw 30 października 2009 Dzięki,ciasto faktycznie jest lekko ciągnące ale jak trzeba to można dodać trochę mąki

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mucho7morek 30 października 2009 Polecam ten przepis- u mnie bułeczki zrobiły furorę i rozeszły się w mgnieniu oka ( chociaż musiałam dodać do przepisu ok 1.5 szklanki więcej mąki , bo ciasto się rozlewało nie dawało się formować) ale to chyba kwestia mąki-polecam!!!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dzemoslaw 23 października 2009 Spokojnie Elkamor nikt się nie obraża. Chciałem powiedzieć, że jeśli nawet istnieją jakieś cebularze, które nie mają nic wspólnego z moimi bułkami z cebulą to ok. Na pewno są bardzo dobre- gdybyś miał przepis to chętnie skorzystam a tym czasem zapraszam do skorzystania z mojego przepisu bo warto.
Pozdrawiam!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Elkamor 23 października 2009 Czasami ........żałuję,ze zalogowałam się na Smakerze!!Nikogo nie obrażam,ale chyba miałam prawo napisać,że to nie są prawdziwe cebularze,a tu zaraz obraza!!Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

erkams 23 października 2009 Zaraz się za nie zabiorę i zrobię, jestem ich bardzo ciekawa?! A czy takie ciasto nadaje się na bułeczki np. z jagodami?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

beeata 23 października 2009 jak dla mnie wyglądają pysznie :D:D spróbuję zrobić :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń