Do góry

Dania główne Przepis na:

Cevapcici

Dania główne

Autor: maciejka

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2155

Dodano: 07.03.2009

Odsłon: 2638

Coś od naszych bratanków

Składniki

  • mięso mielone, 60 dag
  • przyprawa cevapcici (Kotanyi), 1 opak.
  • mąka, 2 łyżki
  • cząber (suszony), 1 łyżeczka
  • majeranek (suszony), 2 łyżki
  • zupa cebulowa w proszku, 1 opak.
  • Bułka tarta, 4 łyżki
  • jajko, 1 szt.
  • oliwa, do smażenia
  • sól, pieprz, do smaku
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso mielone wymieszać z przyprawą cevapcici, ziołami, mąką, solą i pieprzem - musi być pikantne. Jeśli ktoś lubi może dodać 8 kropli tabasco. Wyrobić na gładką masę.

  2. Jajko roztrzepać widelcem; na innym talerzyku wymieszać bułkę tartą z zupą cebulową. W dłoniach formować porcje masy mięsnej na kształt kiełbasek. Maczać w jajku i panierce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu jak zwykłe klopsy mielone.

  3. Podawać z sosem czosnkowym lub jeszcze lepiej z sosem tzatziki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń