Do góry

Śniadania Przepis na:

Chałka z kruszonką

Przepis dnia 2011-06-19
Śniadania

Autor: patusia5

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 2699

Dodano: 15.06.2011

Odsłon: 15744

Aromatyczna, mięciutka chałka idealna z masełkiem lub dżemem na śniadanie lub kolację.

Składniki

  • Na chałkę:
  • 70 dkg mąki
  • 10 dkg cukru
  • 2 jajka
  • 60g masła
  • 300-350ml mleka
  • 25 g drożdży
  • szczypta soli
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • na kruszonkę:
  • łyżka mąki
  • pół łyżki masła
  • pół łyżki cukru pudru
  • DODATKOWO:
  • żółtko + łyżka wody do posmarowania
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. następnie pierwszy wałeczek od prawej strony przekładamy przez 2 sąsiadujące wałeczki (na lewo)

  2. czynności 2 i 3 powtarzamy aż zapleciemy wałeczki do końca

  3. końcówki podwijamy pod spód Instrukcja ze zdjęciami na moim blogu paulinka-to-ja.blogspot.com 2. Zaplecione chałki układamy na blaszce wyłożonej natłuszczonym papierem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. 3. Kruszonka: masło roztapiamy, łączymy z mąką i cukrem. Zagniatamy palcami. 4. Wyrośnięte plecionki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody, posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach 30-35 minut. Jeśli zbyt szybko się będą rumienić przykrywamy je folią aluminiową. Po upieczeniu studzimy, ale najlepsza jest jeszcze ciepła chałka :)

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 19 marca 2012 Upiekłam, wyszły mi 3 sztuki i stawiam dużą PIĄTKĘ. Każdy kto spróbował prosił o więcej. Przepis na stałe zostaje w moim domowym menu . Polecam każdemu kto chce zjeść smaczną chałeczkę na śniadanie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

margotek 20 lipca 2011 Masz racje patusiu,,pewnie tak sie stalo,ze zajrzalam na drugi blog,dla Ciebie rowniez serdeczne pozdrowienia

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 18 lipca 2011 Witam, myślę że wiem skąd to nieporozumienie. Mam 2 blogi i na tym starym też jest przepis na chałkę, ale zupełnie inny niż ten. Proszę zajrzeć na nowy blog i tam sprawdzić czy przepisy się zgadzają. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

margotek 17 lipca 2011 chyba sie nie zrozumialysmy,nie mowie ze w gramach czy dekagramch,ale ze byly inne proporcje:)dlatego tez zrezygnowalam z tego przepisu:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

margotek 17 lipca 2011 chyba sie nie zrozumialysmy,,nie mowie o tym ze w gramach czy dekagramach,,tylko ze widzialam inne proporcje,,,

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

margotek 17 lipca 2011 zgadza sie,w tej chwili na blogu jest juz ta sama ilosc skladnikow..:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 09 lipca 2011 Roznica jest taka ze tutaj ilosci skladnikow podane sa w dkg a na blogu w gramach!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

margotek 09 lipca 2011 wlasnie sie chcialam zabrac za ta chaleczke,bylam na blogu a tam inny przepis,,,hm,,,,?
tamten jest na mniejsza ilosc,,ale czy to jest ta sama chaleczka?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 16 czerwca 2011 Oj tak, ciasto wyszło naprawdę puszyste i sama jestem zachwycona przepisem :) Polecam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Matematyczka 16 czerwca 2011 koniecznie do wypróbowania ! wygląda pięknie i ta puszysta struktura ciasta..mniam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń