Do góry

Desery Przepis na:

Chatka Puchatka

Desery

Autor: roka

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 4

Dodano: 28.12.2008

Odsłon: 10430

Ciasto chatka Puchatka nie wymaga posiadania specjalnych umiejętności kulinarnych. Najtrudniejsza do zrobienia wydaje się… polewa czekoladowa, bo samo ciasto to naprawdę łatwizna. Przyrządza się je około godziny (nawet mniej niż godzinę). Ciekawą cechą tego ciasta jest to, że najsmaczniejsze są ostatnie kawałki, które stały najdłużej (oczywiście bez przesady – to nie wino żeby je trzymać latami), ponieważ dopiero gdy dobrze zmiękną herbatniki i „przegryzą” się wszystkie składniki to wówczas tylko palce lizać!

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cukier puder, twaróg, margarynę i cukier waniliowy należy dobrze ze sobą wymieszać, ucierając w misce na jednolitą masę. Następnie połowę ciasta przekładamy do drugiej miski, dodajemy kakao i mieszamy. Kiedy mamy gotowe masy przystępujemy do układania na herbatniki. W tym celu należy na kartonie lub blasze ułożyć herbatniki w kształcie prostokąta (długość 5 szt., szerokość 3 szt.). Na ułożone herbatniki nakładamy połowę masy zawierającej kakao (będą 4 warstwy, więc każdą z mas trzeba podzielić na 2 części). Po wyrównaniu masy, tak by jej grubość była wszędzie jednakowa, układamy warstwę herbatników. A na herbatniki nakładamy połowę jasnej masy. Wyrównujemy i znowu herbatniki. Następnie masa ciemna, herbatniki i na koniec reszta jasnej masy. Teraz trzeba herbatniki znajdujące się po prawej i lewej stronie złożyć, tak by kształtem przypominały chatkę. W tym celu należy cały boczny rząd (jeden i drugi) złożyć do siebie, tak by górne krawędzie stykały się ze sobą. Brzmi skomplikowanie, ale jest proste do zrobienia, bo herbatniki i masa dobrze trzymają się razem i łatwo dają się formować. Wyrównujemy wszystko nożem lub palcem, tak by tworzyło ładną zwartą konstrukcje i zabieramy się za przygotowanie polewy. Polewa 1-2 łyżki wody 2 żółtka 8-10 łyżek cukru ½ kostki margaryny 2 łyżki kakao Wodę, cukier i margarynę wrzucamy do garnka i na małym ogniu gotujemy ciągle mieszając, aż margaryna się rozpuści i wszystkie składniki ze sobą połączą się. Następnie ściągam garnek z ognia, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy, by nie było żadnych grudek. Do lekko wystudzonej masy dodajemy żółtka i mieszamy. Gotową i wystudzoną masą polewamy chatkę. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń