Do góry

Desery Przepis na:

Chatka Puchatka

Desery

Autor: Jolusia

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 257

Dodano: 24.10.2011

Odsłon: 25993

Składanie tego ciasta wydaje się być bardzo skomplikowane, ale w rzeczywistości jest proste do wykonania. Ze względu na aksamitny smak sera gorąco polecam...

Składniki

  • ser biały potrójnie mielony, 2 kostki
  • herbatniki, 6 paczek
  • masło extra, 1 kostka
  • kakao, 2-3 łyżki
  • cukier, 3/4 szklanki
  • cukier wanil.
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masa: Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do białości.

  2. Do utartej masy dodajemy po łyżce sera i dokładnie miksujemy.

  3. Dzielimy masę na dwie części: 2/3 masy pozostawiamy w kolorze białym a do 1/3 dodajemy 2-3 łyżki kakao.

  4. Układanie chatki: Na stół układamy papier do pieczenia.

  5. Rozkładamy 3 rzędy herbatników po 7 w rzędzie.

  6. Ułożone herbatniki smarujemy jasną częścią sera.

  7. Na masę układamy kolejny rząd herbatników ale zaczynamy od połówki herbatnika - dzięki temu nasza chatka przy składaniu będzie stabilna i nie rozleci się (obrazuje to dołączona fotka).

  8. Nakładamy ser z dodatkiem kakao ale tylko na środkowy rząd ciasteczek.

  9. Składamy chatkę podkładając ręce pod papier do pieczenia i podnosząc dwa boczne rzędy herbatników aż ich końce zetkną się ze sobą (mnie co prawda nie wyszło za pierwszym razem). Po złożeniu powinien wyjść długi trójkąt.

  10. Na końcach zawijamy papier do pieczenia i podkładamy pod spód ciasta, aby nasza chatka się nie rozsypała.

  11. Wkładamy na całą noc do lodówki, aby herbatniki zmiękły.

  12. Wyrównujemy brzegi chatki i polewamy polewą czekoladową.

  13. Polewa czekoladowa: 1/2 szklanki cukru, 1/2 kostki margaryny, 2 łyżki kakao i 2 łyżki wody wkładamy do małego garnka i gotujemy około 5 minut mieszając od czasu do czasu aż polewa lekko zgęstnieje. Po zdjęciu z ognia dodajemy kilka kropel cytryny aby polewa pięknie błyszczała.

  14. Ciasto z łatwością daje się modyfikować, raz można zrobić kakaowy środek drugim razem śmietankowy. Można też do sera dodać orzechy lub wiórki kokosowe. Ja dostałam ten przepis z 5-6 lat temu, jednak dopiero w tym roku odważyłam się go zrobić. Bałam się tego składania ciasteczek. Teraz wiem, że jest ono bardzo łatwe...

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jowita 15 listopada 2011 u nas to się nazywało "Tobler' nie wiem skąd taka nazwa, a że też miałam problem z robieniem chatki to po prostu całość smaruję ciemnym serem, daję na to warstwę herbatników i polewam polewą czekoladową. Odstawiam do wystygnięcia i stężenia, w tym czasie ciastka miękną. Bardzo je lubię a przepis jest u nas od ..... ponad 30 lat.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jowita 15 listopada 2011 u nas to się nazywało "Tobler'' nie wiem skąd taka nazwa, a że też miałam problem z robieniem chatki to po prostu całość smaruję ciemnym serem, daję na to warstwę herbatników i polewam polewą czekoladową. Odstawiam do wystygnięcia i stężenia, w tym czasie ciastka miękną. Bardzo je lubię a przepis jest u nas od ..... ponad 30 lat.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jolusia 25 października 2011 Dziękuję za miłe komentarze. Co do ułożenia herbatników, to można je układać zarówno w jedną jak i w drugą stronę, ja po prostu powinnam wyżej podnieść boki przy składaniu. Pozdrawiam:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 25 października 2011 Ja również pamiętam ten smak z dzieciństwa...Tylko moja mama robiła takie ciasto pod nazwą "psia buda" i faktycznie herbatniki ułożone były w drugą stronę (wychodził wtedy idealny trójkąt).W środku była jeszcze galaretka... Ale może w tym przepisie właśnie o taki efekt chodzi. Narobiłaś mi smaka Jolusiu.Jak tylko będę miała dłuższą chwilkę zabieram się do roboty...

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetka43 25 października 2011 Zle ulozone ciastka i dlatego ci sie nie zeszly.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pchelka 25 października 2011 O tak,pamiętam jak mama w moim dzieciństwie robiła często tą chatkę:) jedno z moich ulubionych ciast!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 25 października 2011 Dla mnie to smakołyk z dzieciństwa. Bardzo zachęcający przepis i fajne opisowe zdjęcie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń