Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
NA TORCIE OWOCOWYM WYKONANA CHATKA Z WAFLA LUB CIASTECZEK UDEKOROWANA ,ŚWIEŻYMI POZIOMKAMI ,MALINAMI , JAGODAMI I GAŁĄZKAMI WINOGRONA.
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 364
Polecam.
Odsłon: 791
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36389
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 456
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 364
Polecam.
Odsłon: 791
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36389
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 456
Składniki
WYKONANIE i PRZYGOTOWANIE : • Przygotuj blaszkę prostokątną o wymiarach 40 cm. / 26 cm. / 7 cm. • : Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia- dno , Przygotuj produkty do biszkopta :: 2 szklanki mąki tortowej , 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia , 9 dużych jaj , 2 szklanki cukru pudru . CHATKA : 4 płaty wafla suchego , 300 g. czekolady twardej , 15 g. żelatyny , 1 szt. fontanna ogniowa , 4 szt. patyczki do szaszłyków • PONCZ: 200 ml. letniej wody , 50g. cukru , 25 ml. rumu / aromatycznego / . • MASY DO BISZKOPTA : 1,5 litra Śmietana kremówka 30 % , cukier puder 0,30 kg. , 2 szt / po 16g. / cukru waniliowego , ok. 10 kropli zapachu śmietankowego , 40 g. żelatyna , 2 łyżeczki kwasku cytrynowego , 125 g. cukier kryształ , 250 g truskawki świeże/ po oczyszczeniu / lub mrożone . Druga masa : 150 g jagody leśne / mogą być mrożone , 2 płaskie łyżeczki kwasku , cukier 75 g.
Oddziel żółtka od białek , ubij białka w misce na sztywno , jak będzie mocno sztywna wsypuj po trochu cukier cały czas ubijając , musi być bardzo sztywna. , w osobnym naczyniu rozmiksój żółtka z proszkiem do pieczenia i wlej do ubitych białek lekko ale dokładnie wymiwszaj i dodaj mąkę dalej mieszając tak by masa była jednolita , wyłóż masę na blaszkę i wstaw do rozgrzanego na 180 stopni C. piekarnika , piec przez około 35 - 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odwróć blaszkę z ciastem dogóry dnem na stole i przyciśnij do stołu żeby powierzchnia biszkopta stała się równa , szybko odwróć i odstaw do wystygnięcia ,
• Teraz przystąp do zrobienia dwóch mas owocowych , każdą osobno . Truskawki z cukrem i 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego zagotuj w 100 ml. wody . tak samo zrób z jagodami i odstaw do wystygnięcia .
• W tym czasie ubij śmietanę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i kropelkami zapachu śmietankowego , po ubiciu rozdziel na trzy części , teraz rozpuść żelatynę do jednej masy 20 g. w 100 ml. wody zimnej i podgrzewaj do rozpuszczenie się , taką letnia żelatynę wlej do jednej masy ,wymieszaj i włóż 1/3 ubitej śmietany, wymieszaj dokładnie i odstaw na chwilę , jak zacznie tężeć to wyłóż na biszkopt , który wcześniej po ostudzeniu przekroiłaś na trzy plastry, ten pierwszy od spodu nasącz ponczem i wyłóż na niego masę , łopatką ładnie wyrównaj , przyłóż drugim plastrem biszkopta . Drugą masę zrób tak jak pierwszą , tylko do jagód gotowania dodaj o 50 ml. wody więcej .. Ten trzeci plaster ciasta naponczuj od strony którą przyłożysz do masy. rękami lekko poprzyciskaj by powierzchnia była możliwie równa / dokładnie i tak wyrównasz przy okładaniu torta śmietana . Wstaw do lodówki by dobrze stężał
• W tym czasie tą trzecią część śmietany możesz dowolnie zakolorować i obłożyć całego torta na gładziutko, pamiętając żeby odłożyć do dekoracji około 10 dkg. białej ubitej śmietany . Tort odstaw na chwilę do lodówki
• Teraz przygotuj CHATKĘ : • W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę 300g z dodatkiem 10 g. żelatyny i 50 ml. wody, taką ciepłą ,ale nie gorącą wylej na płat wafla i wyrównaj łopatką przyłóż drugim waflem i dokładnie przyciśnij, po tym drugim płacie wafla polej czekoladą wyrównaj i wykałaczką narysuj imitację dachówki , odstaw do zastygnięcia. • Teraz wyciąg z lodówki tort i w miejscu w , którym na torcie chcesz postaw ić chatkę w bij patyczki od szaszłyków oprzyj na nich przygotowane wcześniej dwie części dachu chatki, w tym dachu zrób odpowiedni otwór i wstaw tam tą fontannę ogniową , którą zapalisz już na stole jak goście ustawią się do zdjęcia , a teraz całość torta udekoruj w/g własnej koncepcji . • Możesz skorzystać z mojej strony internetowej i podpatrzyć niektóre dekoracje. • ZAPEWNIAM CIĘ ŻE WSZYSCY TWOI GOŚCIE ZROBIĄ DUŻEGO " KARPIA " z zachwytu i zdziwienia . • Trochę pracy jest , ale warto ZOBACZYSZ !!!!!