Do góry

Dania główne Przepis na:

Chilli con carne

Dania główne

Autor: Tosca

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 1920

Dodano: 25.06.2009

Odsłon: 7088

Pikantne, konkretne, szybkie i łatwe.

Składniki

  • cebula, 1 duża
  • mięso mielone wieprzowe (szynka lub łopatka), 0,5 kg
  • pomidory, 2 puszki
  • fasola czerwona, 3 puszki
  • kukurydza, 1 puszka
  • papryka konserwowa, 1 słoik
  • koncentrat pomidorowy, 1 słoiczek
  • przyprawy (pieprz, sól, szcypta cukru, chilli, oregano, majeranek, bazylia), do smaku
  • olej do podsmażenia mięsa
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso podsmażamy, dodajemy drobno posiekaną cebulę i duużo pieprzu. Nastepnie dodajemy pomidory i pokrojoną paprykę. Gdy już wszystko sie ładnie połączy, dodajemy fasolę i kukurydzę oraz przyprawy. Na koniec koncentrat. Gdy sie zagrzeje, radzę spróbować, jeśli będzie zbyt kwaśne (koncentrat zakwasza), docukrzyć odrobinę.

  2. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchareczka89 03 stycznia 2010 Uwielbiam takie dania :) Z pewnością zrobię w najbliższym czasie :)
No i każdy ma prawo przyprawiać, jak uzna za słuszne! :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 12 lipca 2009 Dla Ciebie przegięcie, dla mnie ok. Każdy ma prawo mieć własne zdanie, a to jest moja wersja tej potrawy. A czosnku nie używam i basta!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ivona 11 lipca 2009 Straszne przegięcie....Chilli con carne nie robi się ze świni ,tylko z wołowiny,do tego pomidory,świeża papryka,cebula,czerwona fasola ,z przypraw chilli,sól,pieprz,oregano,czosnek i co najważniejsze ...KMIN RZYMSKI (kumin),charakterystyczny dla tego meksykańskiego dania. I oczywiscie oliwa....nie olej. A z kukurydzy to najlepiej zrobić placki,które podaje się do chilli con carne...:-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 01 lipca 2009 Każdy ma prawo robić, jak uważa. Dla mnie bez tych ziół jest nijakie...

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gvlba 01 lipca 2009 Ja tez robie chilli con carne, ale nie dodaje się do tego majeranu,bazyli ani oregano,to danie jest Meksykańskie a nie Włoskie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń