Do góry

Przekąski Przepis na:

Chilli Con Carne

Przekąski

Autor: Anusiac

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 8

Dodano: 01.09.2009

Odsłon: 1368

szybkie i pyszne

Składniki

  • fasola konserwowa, 2 puszki
  • kukurydza, 1 puszka
  • pomidory świerze lub z puszki
  • cebula, 2 sztuki
  • mięso mielone, 400g
  • ostre papryczki, 4 sztuki
  • sól, pieprz, papryka mielona
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć, dodać mieśo mielone, strąki oczyszczonych z gniazd nasiennych i pokrojonych papryczek oraz obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Dodać fasolę i kukurydzę. Dusić pod przykryciem do miękkości, doprawić solą, pieprzem i mieloną papryką. Gotować jeszcze kilka minut.

  2. I taki farsz zawijam w własnoręcznie robioną tortillę: 400 g mąki 1 łyżka soli 6 łyżek smalcu 280 ml gorącej wody Mąkę rozetrzeć z solą i smalcem, powoli dodając wodę do utworzenia miękkiego, elastycznego ciasta. Ciasto trzeba tak wyrobić żeby było gładkie. Przykryć wilgotna ścierką i odstawić na jakiś czas. Następnie oderwać porcję ciasta, rozwałkować cienko na stolnicy posypanej mąką i wyciąć duży okrąg przy pomocy talerza. W tym czasie resztę ciasta należy przykryć ścierką by nie wyschło. Tortille ułożyć w stos, posypując mąką i przykryć ściereczką. Rozgrzać patelnię o grubym dnie. Tortille smażyć na suchej patelni 10-15 sekund z każdej strony. Potem farsz do środka. Super jest z sosem czosnkowym. Można podawać od razu, zapiekać potem odgrzewać, a smakuje jak świeżynka

  3. Zamiast robić Tortille można kupić gotowe placki lub podawać z czym kolwiek innym (ryż, kasza, chlebuś, ziemiaczki)

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: swiezynka

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń