Do góry

Dania główne Przepis na:

Chińska wieprzowina z ryżem i jajkiem

Przepis dnia 2008-05-21
Dania główne

Autor: adrijah

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 1543

Dodano: 18.05.2008

Odsłon: 9765

Bardzo ciekawa ostro-słodka mieszanka smaków

Składniki

  • białego długoziarnistego ryżu, 275g
  • zimnej wody, 600ml
  • filetu wieprzowego, 350g
  • przyprawy "5 smaków", 2 łyżeczki
  • mąki kukurydzianej, 25g
  • duże jajka, 1 + 2
  • brązowego cukru, 25g
  • oleju słonecznikowego, 2 łyżki
  • cebula, 1
  • zmiażdżone ząbki czosnku, 2
  • pokrojonej w kostkę marchewki, 100g
  • pokrojona w kostkę czerwona papryka, 1
  • groszku, 100g
  • masła, 15g
  • sól
  • pieprz
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ryż umyć pod bieżącą wodą. Następnie włożyć do dużego garnka i zalać lekko osoloną zimną wodą, by był całkowicie przykryty. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na małym ogniu około 9 minut, aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki. W tym czasie pokroić filet wieprzowy ostrym nożem w cienkie paski i odłożyć na bok. Przyprawę "5 smaków", mąkę kukurydzianą, 1 jajko i cukier wymieszać. W tej panierce obtaczać paseczki mięsa dokładnie ze wszystkich stron. Olej rozgrzać w dużym woku. Włożyć paseczki mięsa i smażyć na dużym ogniu, aby stały się chrupiące. Gdy będą już gotowe, wyjąć je łyżką cedzakową i odłożyć na bok. Cebulę pokroić na małe kawałki. Cebulę, czosnek, marchewkę, paprykę i groszek smażyć w woku 5 minut mieszając. Do woka ponownie włożyć mięso, dodać ryż i smażyć przez 5 minut. Rozgrzać masło na patelni. Wlać 2 roztrzepane jajka i podgrzewać, by się ścięły. Omlet pokroić na cienkie paseczki, dodać do mieszanki ryżowo-mięsnej i podawać id razu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń