Do góry

Przekąski Przepis na:

Chińska zupa z jaj i kukurdzy

Przekąski

Autor: EwwRaa

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 646

Dodano: 30.10.2009

Odsłon: 4061

Ciekawa,choć prosta,rozgrzewająca i ręczę - bardzo smaczna. Może łatwo urozmaicić nasze menu na chłodne dni!

Składniki

  • kukurydza, puszka
  • klarowny bulion (może być wczorajszy rosołek), ok. 1,25 l
  • imbir suszony, 1/4 łyżeczki
  • sól selerowa, 1/4 łyzeczki
  • sól, do smaki
  • biały pieprz, 1/2 łyżeczki
  • biała wódka, 1 łyżka
  • mąka kukurydziana, 1 łyżka
  • Jaja, 3
  • Posiekana natka pietruszki, 2 łyżki
  • posiekany szczypiorek, 1 łyżka
  • grzanki, 1. kromka na osobę
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zagotować bulion (moze być wołowy,drobiowy albo oba połączone),dodać imbir i gotować na wolnym ogniu około 8 - 10 minut.

  2. Kukurdzę osączyć,wsypać do rosołu,zagotować.

  3. Mąkę rozprowadzić niewielką ilościa zimnej wody,dodać sól selerową,pieprz i wódkę,wymieszać i wlać do zupy. Znowu zagotować mieszając,aż zacznie gęstnieć,doprawić ewentualnie solą. Zdjąć z ognia.

  4. Jaja dobrze roztrzepać z trzema szczyptami soli i wlewać do gorącej zupy energicznie ją mieszając. Dodać szczypior i natkę pietruszki.

  5. Podawać z grzankami natychmiast po przyrządzeniu.

  6. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gabi1605 03 grudnia 2009 Bardzo smakowity przepis :-). Ja podobnie nie lubię zup, ale jem, jak mąż ugotuje :-). Dam mu przepis, niech działa!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

EwwRaa 30 października 2009 Ja na ogół idę w zaparte z twierdzeniem,że zup nie cierpię... I jakoś dużo ich gotuję (bo dzieci lubią) i i jem (bo mnie ciekawi,co wyszło ;> ) No i tak mi się nazbierało tych przepisów,wypróbowywanych z ciekawości :))) Gotuj tą Swoją zupkę i wrzucaj przepis - spróbujemy ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 30 października 2009 Znam podobny przepis, tylko że kukurydzę miksuje się na krem ;) jeszcze nie próbowałam tego swojego przepisu, ale też go zamieszczę jak zrobię :) bardzo lubię takie orientalne zupki, Twoja też musi być pyszna :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń