Do góry

Dania główne Przepis na:

Chiński bulion

Dania główne

Autor: Poziomka

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 5462

Dodano: 18.03.2008

Odsłon: 7674

Urozmaicona wersja rosołu.

Składniki

  • kurczak (różne części, można też kupić porcję rosołową), ok. 1,5 kg
  • ZIMNA WODA, 3 l
  • włoszczyzna (2-3 marchewki, 1-2 pietruszki, kawałek selera, pora)
  • 2 kawałki korzenia imbiru (nieobrane, tniemy w grube, skośne plastry)
  • 3 dymki (bez zielonej części)
  • 4 nieobrane, zgniecione nożem ząbki czosnku
  • pieprz cały, łyżeczka
  • sól do smaku
  • opakowanie makaronu chińskiego
  • 7-8 już namoczonych grzybków mun
  • połówka cytryny
  • opcjonalnie 1 pierś kurczaka (podzielona na kawałki i przesmażona)
  • szczypiorek do dekoracji
  • łyżka jasnego sosu sojowego
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do wysokiego garnka włożyć kurczaka (pierś zostawiamy na później), zalać zimną wodą, zagotować na wolnym ogniu. Podczas gotowania zbieramy raz po raz szumowiny, uwaga - bulion nie może się gwałtowanie zagotować, nie należy go też mieszać. Dodajemy imbir, włoszczyznę, dymkę, czosnek, pieprz i ok. łyżeczkę soli. Gotujemy bulion na wolnym ogniu ok. 3-4 h. Pod koniec gotowania dodajemy sos sojowy. Makaron chiński przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu, grzybki mun kroimy w paseczki - rozkładamy do głębokich talerzy makaron i grzybki (opcjonalnie kawałki kurczaka) oraz po plastrze cytryny, posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Bulion przecedzamy przez gęste sito ewentualnie sito wyłożone kilkoma warstwami gazy. Rozlać bulion na talerze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Elifia 30 marca 2008 tam jest >90... czyli dłużej niż 90 minut... Ludzie się czepiają bo nie umieją czytać ze zrozumieniem... ;-)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń