Do góry

Przekąski Przepis na:

Chleb

Przekąski

Autor: Mateusz15

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 2173

Dodano: 31.08.2009

Odsłon: 28116

Pyszny i łatwy chleb. Po upieczeniu chleb waży około 1 kilograma.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier. Mieszamy. Zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu.

  2. Do miski wsypujemy wszystkie mąki wylewamy masę mleczno-drożdżową, dolewamy olej i wsypujemy sól. Miksujemy mieszadłami "świderkami" przez ok. 8 minut. Ciasto może się trochę kleić. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

  3. Po tym czasie przełożyć do prostokątnej foremki i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

  4. Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Po 5 minutach zwiękaszamy temperaturę do 190 i pieczemy jeszcze 50 minut. Jeśli chcemy uzyskać chrupiącą skórkę na 7 minut przed końcem pieczenia włączamy tylko górną grzałkę (jeśli mamy piekarnik elektryczny). W piekarniku powinno być naczynie żaroodporne z wodą.

  5. UWAGI: Ja jako "ciepłego miejsca" używam piekarnika nagrzanego do 30-35 stopni. Wkładam tam ciasto i zostawiam uchylone drzwiczki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

AnnaKowalczyk 28 grudnia 2015 Piękny chlebuś, wyszedł mi za pierwszym razem :) Masz potencjał Mateuszku :)Robię podobne także z gotowych mieszanek. Kupuje je na stronie domowegochlebka :) Wpiszcie sobie w google domowychlebek ;) Serdecznie polecam :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolina87 09 marca 2012 czy moge dodac make zytnia razowa oprocz pszennej razowej czy tych razowych juz za duzo bedzie ?:) pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mysteriouscake 04 września 2011 Czemu nie napisaleś, że ten chleb jest z automatu? Mam automat do pieczenia chleba i i Twoje "bok" chleba jak i wgniecenia świadczą, że chleb jest pieczony w automacie! Zresztą góra też. Zawsze dopisuj tę możliwość!!! - No chyba, że zdjęcie pochodzi z zupelnie innej strony.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wabik 11 lutego 2011 Pomysł na ciepłe miejsce (czyli komorę fermentacyjną) bardzo dobry i dość oczywisty. Tylko po co te uchylone drzwiczki? Żeby więcej prądu zużyć?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 02 grudnia 2009 Ależ oczywiście. Ja zawsze używam maślanki. Nie wiem, dlaczego napisałem mleko. Chyba tak jakoś odruchowo. Pozdrawiam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kryska 02 grudnia 2009 czy zamiast mleka moze byc maslanka? pozdrawiam !

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 29 września 2009 Z masełkiem taki chlebek to poezja ;) Pozdrawiam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fionka 01 września 2009 Mateusz,jestem fanką Twoich przepisów!!!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 01 września 2009 świetny pomysł z tym "ciepłym miejscem", na pewno skorzystam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń