Do góry

Przekąski Przepis na:

Chleb babuni

Przepis dnia 2009-01-28
Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20675

Dodano: 21.01.2009

Odsłon: 50517

przepis na staropolski chleb babuni

Składniki

  • mąka, 2 kg
  • otręby pszenne, duże opakowanie
  • kostka drożdży
  • sól, 2 łyżeczki
  • nasiona siemienia lnianego lub słonecznika, 4 łyżki
  • kminek cały lub mielony, 1-2 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowanie W litrze ciepłej wody łyżką rozrabiam kilogram przesianej mąki. Dodaję rozrobione w ciepłej wodzie drożdże i odstawiam na chwilę do wyrośnięcia. 2.Po wyrośnięciu dosypuję resztę mąki, otręby, nasiona siemienia lnianego, pestki słonecznika i kminek. Dolewam 3/4 litra ciepłej wody. Wyrabiam ręką tak długo, aż w cieście zaczynają tworzyć się pęcherzyki, a ciasto odstaje od dłoni. 3.Wyrośnięte ciasto przekładam do trzech foremek. Po 15 minutach wstawiam do piekarnika. Piekę godzinę w temp. 180oC.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

giga197 03 lutego 2010 Ja bym chciala zrobic chleb juz kupilam nawet kilka gatunkow maki.Na zakwasie oczywiscie chce zrobic ten chleb.Zrobilam zaczyn ale zapach jaki mial na drugi dzien ten zakwas nie podobal mi sie i wyzucilam.Tak wiec szukam doskonalego przepisu na chleb a raczej na zakwas.Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dana-danke 16 marca 2009 To jednak nie jest przepis na prawdziwy staropolski chleb babuni :) uważam, że prawdziwy chleb piecze się na bazie rozczynu (niektórzy nazywają to zaczynem lub zakwasem), ja taki piekę, mam dwa przepisy jeden z mąki pszennej drugi z mąki żytniej. Rozczyn można zrobić z małej ilości składników podanych w przepisie np. z 1-2 łyżek mąki i odstawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Następne porcje rozczynu to 2-3 łyżki ciasta zostawionego z ciasta z którego pieczemy chleb. Rozczyn przechowuję w lodówce (w słoiczku) do dwóch tygodni. Problemem dla niektórych może być fakt, że taki chleb nie rośnie szybko, żeby wyrósł potrzebuje 6-8 godzin (zleży od temperatury otoczenia), ale ja robię ciasto wieczorem przed pójściem spać a rano pierwszą rzeczą jest włączenie piekarnika i po 1,5 godziny chlebek gotowy :)
Zajrzę tu za kilka dni i jeżeli będą zainteresowani podam przepisy

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

socharena 28 stycznia 2009 Świetny przepis !Koniecznie trzeba zrobić...Pozdrawiam:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

elmiel 23 stycznia 2009 To przepis na prawdziwy chleb. Dziękuję!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń