Do góry

Przekąski Przepis na:

Chleb - bez zagniatania

Przekąski

Autor: raksaksa1

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 95

Dodano: 02.10.2009

Odsłon: 20228

Najprostszy na świecie przepis na chleb, bez zagniatania, wyrastania, tylko wymieszaj i upiecz:))))

Składniki

  • 1 kg maki pszennej (można zastapić razową grubo mieloną, ale chleb nie wyrasta tak ładnie i jest "ciężki") na zdjęciu
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka nasion słonecznika
  • 1/2 szklanki otrąb
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1 litr wody
  • 10 dkg drożdży
  • 2 łyżki miodu (lub mniej żeby nie miał słodkawego posmaku) ale to wg upodobania
  • 2-3 łyżeczki soli (takie dosyć solidne)
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzeć z solą i wymieszać z wodą i miodem.

  2. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki, dodać płyn i wymieszać łyżką. Nie trzeba wyrabiać !

  3. Przełożyć do 2 długich foremek (takich jak do keksu) wysmarowanych tłuszczem i posypanych otrębami (ale nie trzeba koniecznie posypywać).

  4. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec 20 minut, po tym czasie posmarować wierzchy chlebków masłem i piec dalej w temp. 200 stopni przez około 40 min. Po upieczeniu zostawić w foremkach do wystygnięcia (wtedy będzie wilgotny), albo wyjąć z foremek (wtedy będzie chrupiący).

  5. Taki chlebek można jeść nawet przez tydzień. Porcja która podałam jest raczej na większą imprezę, ja zwykle piekę z połowy składników :) Smacznego :))))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (21)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Piwowarska 28 grudnia 2015 Wspaniałe wypieki, lecz z tego co widzę bardzo czasochłonne Jakiej mąki dodajesz? Ostatnio przerzuciłam się na ekologiczną żywność i tylko biopieczywo pojawia się w mojej kuchni. Ja do moich chlebków używam mieszanek firmy Gronpiek, zdrowych i ekologicznych w dodatku wszystkie składniki znajdują się w środku, a czas przygotowania i pieczenia jest krótki co bardzo mi odpowiada. Myślę że powinnyście też spróbować.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joanna115 17 sierpnia 2014 wygląda bardzo smacznie :-), a przepis bardzo fajny, bo nie lubię wyrabiać ciast ręką :-)), muszę wypróbować :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosynka 29 maja 2014 Super przepis!! Jakraz dla zabieganych i zapracowanych. Chce upiec, ale mam pytanko - jakich otrebow uzywasz pszenych czy owsianych??

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Roxet 12 lutego 2014 Dzisiaj zrobiłam, jest pyszny.Dałam mąkę razową typ 2000,jest trochę ciężki ale smaczny.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

raksaksa1 18 lutego 2011 Hm...to bardzo dziwne, bo ja piekę ten chlebek bez przerwy od 2 lat i naprawdę zawsze mi wyszedł, a uwierz jestem wielką nogą w pieczeniu ciast i wszystkiego co zawiera w sobie drożdże.
Niestety nie wiem co Ci doradzić...może spróbuj jeszcze raz...niestety nie mam inne rady, tym bardziej, ze innym uczestniczkom smakera też wyszedł:(( pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kukaracza 18 lutego 2011 Z ogromną chęcią upiekłam ten chlebek ale niestety mi nie wyszedł. Zrobiłam wszystko jak w przepisie i wyszedł dokładnie jak na zdjęciu tylko okazało się że w środku ciasto zostało całkiem surowe mimo że trzymałam w piekarniku trochę dłużej. Jaka mogła być tego przyczyna???Pomóżcie, bo kawałek skórki który spróbowałam był pyszny i chciałbym spróbować go jeszcze raz, ale nie wiem co zrobiłam nie tak.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 22 listopada 2010 rzecz jasna - pyszny chlebek ( tygodnia nie doczekał - nie miał żadnych szans z moim łakomchuchem)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 18 listopada 2010 a ja zrobie z mieszanej mąki i dam znać , bardzo mi sie podoba prostota tego przepisu:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

raksaksa1 27 września 2010 Cieszę się bardzo, że smakuje:))) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń