Do góry

Śniadania Przepis na:

chleb domowy orkiszowy

Śniadania

Autor: efkam

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 84

Dodano: 30.12.2009

Odsłon: 21061

Smaczny, wspaniale pachnący i domowy :) Kto raz poddał się magii domowego pieczywa, ten będzie pod jego urokiem:)

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W osobnych garnuszkach podgrzej mleko, zsiadłe mleko i oliwę. Przesiej obie mąki. Wlej do niej ciepłe płyny, wsyp ziarna. Rozgnieć drożdże ze szczyptą cukru, dodaj do ciasta i wyrabiaj.

  2. Tajemnica dobrego chleba tkwi w tym, że musi dwukrotnie wyrosnąć, po pierwszym wyrośnięciu jeszcze raz ciasto wymieszaj.

  3. Uformuj chleb

  4. Piecz około 30 minut w temperaturze 220 stopni C.

  5. Jeśli lubisz chrupiącą skórkę uchyl lekko piekarnik i skrop chleb wodą i piecz jeszcze 5 min wtedy skórka będzie błyszcząca i chrupiąca.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Piwowarska 28 grudnia 2015 A ja znam szybszy sposób na chlebek na zakwasie! Teraz w internecie można znaleźć gotowe i w dodatku ekologiczne mieszanki do wypieku chleba w domu. Znalazłam takie na stronie domowychlebek.pl. Zakwas oraz pozostałe składniki są gotowe do użycia od razu po odpakowaniu. Wystarczy wsypać wszystkie składniki do wypiekacza nastawić odpowiedni program, a o poranku czeka na nas pięknie pachnący zdrowy chlebek! Polecam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 13 stycznia 2010 Własnoręcznie upieczony chlebek to super sprawa!!! Ja od kilku miesięcy wypiekam różne gatunki chleba. Oswoiłam się też z zakwasem, na którym piekę różne chlebki. Polecam stronkę "Moje wypieki", tam, oprócz wielu słodkich wypieków, znaleźć można świetne przepisy na pieczywo: na drożdżach i zakwasie, a także na sam zakwas.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

haber 10 stycznia 2010 W składnikach podajesz tylko mleko zsiadłe , a w opisie przygotowania piszesz "..podgrzej mleko,zsiadłe mleko i oliwę". Prosze podaj ile ma być mleka zwykłego, ile zsziadłego i ile oliwy., a może to tylko błąd w pisaniu.Ale o oliwie w składnikach nie ma mowy.Chleb na pewno jest pyszny.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ala0wroc 05 stycznia 2010 Mam pytanie. Gdzie mogę zdobyć mąkę orkiszową w przystępnej cenie?
Bo ten typ chleba bardzo mi przypadł do gustu.
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 05 stycznia 2010 Widzę, że chlebki były pieczone w maszynce do chleba ;-) Też ją mam :-) Mam pytanie: co to za mały chleb ten ciemny, po prawej stronie? Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

eloonia 05 stycznia 2010 Nie robić mleka zsiadłego z tego z kartonu!!!!! Robi się guma- i to wiele mówi o tym co pijemy :( Też nie próbowałam ale chyba z maślanką może być. No i jeszcze tzw. "mleko w woreczkach" z tego można zrobić zsiadłe choć nic nie zastąpi mleka od gospodarza :D Niedługo spróbuję :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

efkam 05 stycznia 2010 Z kefirem nie próbowałam. Nasiona jakie kto lubi :) Nam najbardziej smakują pestki dyni i słonecznik.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 04 stycznia 2010 Mam pytanie: zamiast mleka zsiadłego (trudno raczej zrobic mleko zsiadłe z "kartonu" chociaz nie próbowałam) można dodac maślankę bądz kefir?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

koko6 04 stycznia 2010 O jakich ziarnach jest mowa w przepisie?Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 30 grudnia 2009 Bardzo dziękuję za ten przepis. Uwielbiam chleb orkiszowy. Jest dobry w smaku i bardzo zdrowy. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń