Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny i aromatyczny chleb na bazie Irish soda bread z dodatkiem majeranku i skórki pomarańczy.
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 43
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 63
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 31
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 101
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 43
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 63
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 31
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 101
Składniki
Rodzynki zalewam wrzątkiem. Dorzucam anyż. Mąki przesiewam. Mieszam z sodą, majerankiem, solą, pieprzem i skórką pomarańczy. Maślankę łączę z masłem, jajem i odsączonymi rodzynkami /anyż usuwam/. Mieszam składniki do połączenia. Układam ciasto w misce i wkładam do lodówki na 45-60 minut. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza.
Ciasto wyjmuję z lodówki. Zakładam 3-4 razy. Formę /u mnie owalne, żaroodporne naczynie/ natłuszczam i obsypuję mąką. Układam ciasto. Ostrym nażem nacinam krzyż na wierzchu. Smaruję ciasto odrobiną oleju. Wkładam do piekarnika i zmniejszam temperaturę do 175 stopni.
Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. Ciasto wyjmuję z lodówki. Zakładam 3-4 razy. Formę /u mnie owalne, żaroodporne naczynie/ natłuszczam i obsypuję mąką. Układam ciasto. Ostrym nażem nacinam krzyż na wierzchu. Smaruję ciasto odrobiną oleju. Wkładam do piekarnika i zmniejszam temperaturę do 175 stopni. Piekę około 60 minut. Wyjmuję z piekarnika. Studzę.