Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb molowy :)

Śniadania

Autor: Mole3

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 1409

Dodano: 06.08.2009

Odsłon: 28250

Bardzo prosty w wykonaniu chleb, którego zapach przy pieczeniu jest przecudny. :) Dotychczas wypróbowałam 2 wersje dodatków - ziarna słonecznika i suszone śliwki. Powodzenia w pieczeniu - nie taki diabeł straszny.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wodę podgrzać. W 1/2 z jej ilości rozpuścić drożdże i dodać trochę mąki pszennej. oraz szczyptę cukru. Zrobić zaczyn i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  2. W reszcie ciepłej wody rozpuścić miód, dodać też oliwę.

  3. W misce wymieszać dokładnie pozostałą mąkę pszenną, mąkę żytnią, sól i ziarenka (można dać inne, według uznania i smaku).

  4. Do mieszanki mączno-ziarnowej dodać wyrośnięty zaczyn i wodę z dodatkami.

  5. Wyrabiać ok. 10 minut. Ciasto jest klejące, więc można dłoń natłuścić oliwą pod koniec.

  6. Ciasto przykryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

  7. Foremki (najczęściej używam keksówek lub wąskich foremek na pieczeń i pasztet) wysmarować oliwą. Na zdjęciu są 3 chlebki, które powstały z 1,5 porcji podanych składników.

  8. Przełożyć ciasto do foremek - nie więcej niż do 2/3 wysokości. Pozostawić jeszcze do wyrośnięcia. Zostawiam czasem i na godzinkę.

  9. Piec ok. 35 minut w 160 stopniach, piekarnik z termoobiegiem.

  10. Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

amidalla 14 czerwca 2013 Wykonałam dzisiaj o 6 rano:) Wyszedł cudnie i pachnie, smakuje jak chlebek babci:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 22 listopada 2011 chętnie go wypróbuję,ale dlaczego ,,molowy''?czyżby w mące były mole jako dodatek?oczywiście to żart!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helcia 22 kwietnia 2011 Tez często piekę chlebek.Polecam dodać zioła oregano,bazylia...,lup przyprawe do pizzy:)
a ze śliwka nie próbowałam,dziś zrobię z podpieczonym boczkiem(kosteczki)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maksiu 28 listopada 2010 Jutro bede piekla dodaje do ulubionych POZDRAWIAM

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ratafia81 23 listopada 2010 piekłam-jest cudowny!!!Delikatny i pachnący a ja dodałam do niego prażoną cebulkę i...rewelacja...:-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 23 stycznia 2010 Wczoraj upiekłam ten chlebek, a dziś od rana go wcinamy i nie ma już połowy. Jest bardzo smaczny, szczególnie z masełkiem. Gorąco polecam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

_Malinka 24 października 2009 doskonałym dodatkiem do chlebka jest też ziarno sezamu :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

betaww 10 sierpnia 2009 DZIĘKUJE NA PEWNO WYKORZYSTAM BO PROSTY PRZEPIS...JUŻ CZUJE ZAPACH :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 07 sierpnia 2009 Ja nacinam i nie pęka. Ten chlebek ma pewnie nieco sciślejszą konsystencję, niż mój, poprzez żytnia mąkę i miód. Muszę wypróbować. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń