Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb na kefirze

Śniadania

Autor: Mole3

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 1400

Dodano: 16.10.2009

Odsłon: 12539

Chleb molowy - wersja druga. Tym razem na kefirze. Pyszny! O zapachu pieczonego chleba nikomu chyba pisać nie trzeba.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z drożdży, połowy ciepłej wody, 5 łyżek mąki pszennej zrobić rozczyn. Zostawić do wyrośnięcia.

  2. W misce wymieszać mąki i sól. Dodać wyrośnięty rozczyn i oliwę i stopniowo dodawać resztę wody i kefir (my zużyliśmy cały - 400 g).

  3. Ciasto przełożyć do foremek wysmarowanych oliwą - porcja na 2 keksówki. Odstawić do wyrośnięcia.

  4. Gdy wyrośnie, delikatnie ponacinać w poprzek kilka razy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, termoobieg. Piec 35-40 minut.

  5. Wyjąć z foremek i położyć na boku, by woda ze skórki odparowała - skórka będzie wspaniale chrupiąca. I zajadać - najlepiej z masełkiem.

  6. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

monimoni39 14 kwietnia 2015 Chlebek pyszny. A czy można dodać jakieś ziarenka do ciasta i zamienić proporcje mąk? Więcej żytniej a mniej pszennej? Pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mysz204 24 kwietnia 2012 pyszny jest robilam wiele razy ale moj jest bialy a twoj zolty???czy to zalezy od miodu??

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 19 marca 2010 Droga Mysz204, bez termoobiegu trzeba nieco zwiększyć temperaturę - o ok. 30 stopni. Jeśli jednak zauważysz, że za szybko się rumieni, to należy zmniejszyć temperaturę. Jeśli chodzi o kruszenie, to kruszy się jak każdy chlebek, ale nie rozsypuje, spokojnie da się pokroić w cienkie kromki. Pozdrawiam i powodzenia.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mysz204 19 marca 2010 acha a czy chlebek sie nie kruszy i da sie kroic ladne kromki???? bo wyprobowalam juz sporo przepisow i nieststy niektore w smaku pyszne lecz nie dalo sie ukroic wcale tylko musialam kroic grube kromy;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mysz204 18 marca 2010 ok a jak piec w piekarniku bez termoobiegu???

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

usiala 10 stycznia 2010 dodaję do ulubionych może kiedyś uda mi się upiec:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lalka30 04 listopada 2009 pysznie wygląda i pysznie smakuje mniam :)) ja piekłam w tortownicy :))

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 18 października 2009 Te piekłam w dwóch różnych, bo takie miałam pod ręką - 30 i 27 cm. Piekłam też w takich aluminiowych foremkach jak na pasztety i pieczenie. Zasada jest taka, by ciasta było niewiele ponad połowę. Urośnie troszkę ponad formę. Powodzenia. :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 17 października 2009 Pysznie wygląda. Czy jest to porcja do dwóch keksówek o długości 35 cm?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń