Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb powszedni

Przepis dnia 2009-03-04
Śniadania

Autor: annawk

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 6197

Dodano: 17.02.2009

Odsłon: 60112

jako wnuczka piekarza, czuję się nieco zobowiązana

Składniki

  • 1 kg mąki (pszenna z 4 łyżkami razowej)
  • 15 gram drożdży z kostki
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego (dziadek był zdziwiony)
  • 660 ml mleka
  • dodatki typu :kmonek, słonecznik, sezam....
  • trochę masła do smarowania foremek
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko lekko podgrzać, dodać cukier, drożdże , wymieszać odstawić w ciepłe miejsce na 20 min. Pozostałe składniki (bez dodatków typu kminek....) włożyć do miski , dodać mleko z drożdżami i cukrem, wyrobić rękami ciasto , przykryć ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca na 30 min. Dwie foremki keksówki ok 25-30 cm wysmarować masłem, z masy uformować chlebki ewentualnie dodając wybrane dodatk, przełożyć do foremeki, przykryć ścierką i odstawić do ciepła na 20 min. Chlebki włożyć do lekko rozgrzanego piekarnika , temperaturę doprowadzić do180 st. i piec około 50 min. napawając się pięknym zapachem pieczonego domowego chleba. Smacznego powszedniego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

AnnaKowalczyk 28 grudnia 2015 Wspaniałe wypieki, lecz z tego co widzę trudne w realizacji :( Ostatnio przerzuciłam się na ekologiczną żywność i tylko biopieczywo pojawia się w mojej kuchni. Ja do moich chlebków używam mieszanek firmy Gronpiek, zdrowych i ekologicznych w dodatku wszystkie składniki znajdują się w środku, a czas przygotowania i pieczenia jest krótki co bardzo mi odpowiada. Myślę że powinnyście też spróbować.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

petkam 15 maja 2012 CUDOWNY!!! Wspaniały przepis. Zrobiłam bez dodatku mąki razowej bo jej nie miałam. Kupiłam zwykłą tortową i wyszło super. To mój pierwszy własny chlebek i jest przepyszny. Mąż zadzwonił do mnie z pracy i powiedział, że już nigdy nie chce jeść chleba ze sklepu. DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS!!!.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 19 lutego 2011 alik -mozesz z powodzeniem z niego zrezygnowac

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

alik 18 lutego 2011 Mam pytanie: czy konieczne jest uzycie kwasku cytrynowego, bo u mnie w sklepach niestety nie ma.... a bardzo chcialabym wyprobowac ten przepis! Pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 29 marca 2010 Zuziu- przepisy dodajemy na swoim profilu , a nie w komentarzach do dań, swoją droga Twój chl;ebek jest zachęcający :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zuzia40 28 marca 2010 Dam wam przepis na chleb, który jest pyszny i zawsze wychodzi.
- 1kg. mąki krupczatki.
- 5 dag. drożdży.
- 1 łyżka soli.
- 3 płaskie łyżki cukru.
- 1 szklanka otrąb pszennych.
- 6 łyżek słonecznika.
- 3 łyżki pestek dyni.
- 4 łyżki sezamu.
- 6 łyżek siemienia lnianego.
- 1 litr ciepłej wody.
Wszystko do jednej dużej miski i wymieszać łyżką . Odstawić do wyrośnięcia. Formy keksowe posmarować oliwa i posypać mąką, podzielić ciasto na dwie formy, posypać na wierzchu sezamem, słonecznikiem (jak kto woli) i odstawić do wyrośnięcia, gdy wyrośnie posmarować olejem i do piekarnika na godzinę. SMACZNEGO.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 19 lipca 2009 nie radzę, wtedy na pewno wyjdzie buła

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

airplus 17 lipca 2009 Piekłem i wyszła mi zwykła buła. Sądzę że jest tu błąd w przepisie aby wyszedł taki chlebek jak na zdjęciu to powinno być kilogram mąki żytniej i 4 łyżki pszennej reszta bez zmian. Jak wypiekę w/g odwrotnego przepisu to powiem.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 22 czerwca 2009 Amri- przecież przepis jest pod zdjęciem, głowa do góry:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń