Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczywo razowe zarówno żytnie jak i pszenne ma wyższą zawartość witamin z grupy B i witaminę E, ma w swym składzie składniki mineralne ( wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez) i błonnik
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 149
Polecam.
Odsłon: 237
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 75
...ale pyszny.
Odsłon: 200
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 149
Polecam.
Odsłon: 237
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 75
...ale pyszny.
Odsłon: 200
Składniki
Rozkruszyć drożdże dodać mąkę i cukier i wymieszać z letnią wodą. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Foremkę keksową długości ok. 18 cm. wysmarować olejem i oprószyć mąką. Mąkę razową i pszenną przesiać do miski dodać ziarna, sól, jogurt. Wstępnie przemieszać, dodać wyrośnięty zaczyn i mikserem wyrabiać ciasto ok. 10 min. Gotowe ciasto przełożyć do foremki. Wierzch wyrównać palcami zmoczonymi w zimnej wodzie. Posypać wg uznania ziarnami lub otrębami pszennymi i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie piec przez 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Po godzinie wyjąć i ostudzić na kratce.