Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb razowy z ziarnami i otrębami

Śniadania

Autor: Helcia86

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 115

Dodano: 16.01.2013

Odsłon: 7199

Domowy razowiec to jest to !! pyszny i zdrowy domowy chlebek, warto poświęcić trochę czasu bo rezultat jest pyszny.

Składniki

  • Mąka pszenna, 23 dag
  • mąka razowa, 45 dag
  • drożdże, 50 g
  • oliwa, 2 łyżki
  • sól, 2 łyżeczki
  • cukier, 1 łyżeczka
  • ciepła woda, 450 ml
  • pestki słonecznika, otręby, siemię lniane
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ps: Można podzielić ciasto na 2 i upiec mniejsze chlebki jak zrobiłam 1 większy chlebek ważył 1,2 kg ( w keksówce 11x30 )

  2. Drożdże zasypać cukrem poczekać aż się rozpuszczą. Mąkę przesiać dodać sól, pestki słonecznika, siemię lniane , otręby, drożdże, oliwę i wodę. Dokładnie wyrobić (. ok. 10 min max) ciasto ma być elastyczne ale lekko lepiące. Odstawić na godzinę. Następnie wyrobić jeszcze przez chwilę. Uformować bochenek lub wyłożyć do keksówki ( wysmarowanej oliwą i wysypanej mąką). Pozostawić 30 min do wyrośnięcia. Posmarować wierzch oliwą przeciąć nożem w kilku miejscach ( wtedy chlebek może nie pęknie ). Piec 20 min w 230 st, później zmniejszyć do 160 st i jeszcze 15 min.

  3. Ps: Można podzielić ciasto na 2 i upiec mniejsze chlebki jak zrobiłam 1 większy chlebek ważył 1,2 kg ( w keksówce 11x30 )

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

honia_ah 17 stycznia 2013 Jeszcze raz ja odnośnie mąki...to ma być mąka pszenna razowa? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń