Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapach świeżego chleba w domu ... bezcenne doświadczenie w dzisiejszym świecie.
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 34
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 45
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 99
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 302
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 34
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 45
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 99
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 302
Składniki
Łączymy suche składniki, które dokładnie mieszamy i dolewamy letniej wody. Mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce by drożdże troszkę nad ciastem popracowały. 20 minut powinno wystarczyć.
Blaszkę 24x13x6 (dno + wysokość) smarujemy oliwą. Następnym razem użyjemy innej blaszki 22x9x8 by chleb był wyższy i bardziej przypominał kształtem chleby foremkowe w sklepach.
Wypełniamy blaszkę ciastem, nakrywamy ściereczką i odstawiamy znów do wyrośnięcia. Po kilkunastu minutach smarujemy wierzch przyszłego chleba rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziarnami słonecznika, dyni i czarnuszki. Można także posypać chleb gruboziarnistą solą.
Pieczemy chleb w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 55 minut. Po wyjęciu z piekarnika przykrywamy chleb na 5 minut mokrą ściereczką by skórka delikatnie zmiękła. Pod wpisem znajdziecie link do przepisu na pyszne domowe bułeczki.