Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny, praktycznie bez wyrabiania, z chrupiacą skórką. W zapachu nie czuć kaszy gryczanej, w smaku też kasza nie gra głównych skrzypiec. Polecam spróbować :)
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 20
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 20
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Składniki
Ciepłą wody ja robię na przegotowanej, miód, sól , drożdże Rozpuścić to w tej wodzie. Dodać: mąkę tortowa, pół woreczka ugotowanej ostudzonej kaszy gryczanej prażonej. Wyrobić, parę razy żeby wymieszać, jest takie lekko lejące od reki nie odchodzi. Odstawić do wyrośnięcia. Przełożyć do keksówki długość dużej blachy, aha blachę wysmarowałam olejem i mąka oprószyłam. Odstawić do wyrośnięcia posmarować po tym wodą, lekko przycisnąć . Piec w 200 stopniach jedną gdz. Ja przez 30 minut piekłem na termoobiegu w 200stopniach a przez następne 30 minut w 180 stopniach termoobiegu. W piekarniku mało wyrósł. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, po 10 minutach obstukać wyciągnąć chleb z blachy. Jeśli ktoś nie chce twardej chrupiącej skórki trzeba bezpośrednio po wyjęciu z blachy posmarować zimną wodą jak wyschnie przykryć ściereczką jak będzie zimny zawinąć w ściereczke i jeszcze w woreczek. Można dodać dyni lub słoneczniku lub len, chleb w tedy będzie trochę cięższy. Smacznego !