Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Stęskniłam się za pieczonym w domu chlebem, więc dziś upiekłam właśnie taki - z mąki pełnoziarnistej, pyszny i syty.
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 64
Pyszna babeczka do koszyczka jeśli mamy duży lub na świąteczny stół.
Odsłon: 15
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 101
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 518
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 64
Pyszna babeczka do koszyczka jeśli mamy duży lub na świąteczny stół.
Odsłon: 15
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 101
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 518
Składniki
Drożdże wymieszać z 2 łyżkami mąki pełnoziarnistej i 1 łyżką pszennej oraz ciepłą wodą i cukrem. Odstawić do wyrośnięcia.
Resztę mąki oraz sól i kminek wymieszać w misce. Dodać do tego wyrośnięty zaczyn oraz kefir. Wyrobić chwilkę ciasto - będzie się kleić do dłoni. Nie może być twarde, ale też nie może się przelewać przez palce - w razie potrzeby dodajemy jeszcze troszkę mąki lub kefiru. Na koniec dodać oliwę, chwilkę jeszcze wyrabiać.
Gotowe ciasto przełożyć do foremki (piekłam w keksówce - ciasta było troszkę ponad połowę) wysmarowanej oliwą i odstawić na godzinę (mąka pełnoziarnista jest ciężka i ciasto nie wyrośnie tak szybko, jak z mąki pszennej czy razowej). Gdy ciasto podrośnie troszkę ponad foremkę, włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 150 stopni C, termoobieg. Piec 40-45 minut. Po upieczeniu od razu wyciągnąć z foremki, by woda odparowała, a skórka stała się wspaniale chrupiąca.
Chleb jest smaczny i bardzo syty. Smacznego. :)