Do góry

Śniadania Przepis na:

CHLEB Z ZIARNEM

Śniadania

Autor: LIDECZKA

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 15451

Dodano: 13.08.2009

Odsłon: 19370

Chleb to najlepszy wynalazek człowieka. Wspaniały, aromatyczny i jakże prosty w przygotowaniu.

Składniki

> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozprowadzic w wodzie z cukrem. Odstawic do wyrośnięcia aż podwoją swoją objętośc. Wlac do mąki, dodac resztę i wymieszac. Nie nalezy się martwic, gdy będzie się kleic do rąk.

  2. Ciasto przełożyc do blaszek wysmarowanych smalcem lub margaryną (ja piekę w foremkach do lasagne, wychodzą 3 chlebki). Wygładzic wierzch mokrą łyżką lub nożem. Odstawic do wyrośnięcia. Piec ok. 1 godziny w piekarniku w temp. 180 stopni. Zapach przyciągnie wszystkich domowników. Chleb długo zachowuje świeżośc. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Patra1 12 lutego do ciasta dodałam pięć dużych przetartych ząbków czosnku... cóż za zapach,cóż za smak:D

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Piwowarska 28 grudnia 2015 Ciekawy przepis, a zwłaszcza dodatki . Niestety ja nie mam tyle czasu na pieczenie chlebka. Mam za to inny sposób na świeży, ciepły bochenek. Ja do wypieku używam gotowych zestawów z piekarni Gronpiek, które zawierają już gotowe składniki do wypieku. Wystarczy je zmieszać wyrobić ciasto i wstawić do pieca. Serdecznie zachęcam do takich szybkich wypieków. Mają też swoją stronę domowychlebek.pl na której znajdziecie więcej informacji na temat owych zestawów. Serdecznie polecam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

passia 14 września 2010 piekłam i teraz nie kupuję już chleba, co drugi dzień piekę 2 blaszki, jeden czysty drugi z ziarnem, zrobiłam rewolucje w szkole i koledzy syna zamawiają u mnie kanapki!!!

pycha, pycha, po prostu pyszny chleb, dzięki za przepis
pozdrawiam :))))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zawiela 20 lutego 2010 Dzisiaj zrobiłam chlebek i wszyscy się zachwycali.Zaznaczam,pierwszy raz upiekłam chleb i będę go piekła.
Aha,pestki słonecznika podsmażyłam na patelni.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

elima 07 stycznia 2010 Pyszny ten chlebek, a jaki prosty:)
Już obowiązkowo piekę go na przyjęcia, goście zawsze są pod wrażeniem.
Przed włożeniem do piekarnika smaruję go jeszcze żółtkiem, wychodzi piękna zrumieniona skórka;)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

devnulcia 04 listopada 2009 oj oj chyba zagości u mnie w domku na stale :) bardzo bardzo smaczny !!! mało pracy za to wiele radości z konsumpcji :)))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

devnulcia 04 listopada 2009 BARDZO BARDZO SMACZNY !!!!!!!!!!!!!!! polecam :) mało pracy wiele przyjemności :)))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

katka1401 12 października 2009 ja piekę ten chlebek co tydzień - jeszcze raz - SUPERRRRRRRRR

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

LIDECZKA 31 sierpnia 2009 Witam wszystkich zadowolonych i tych zaniepokojonych. Do chleba nie dodajemy żadnego tłuszczu. Opcję z mlekiem trzeba wypróbowac, ale myślę, że będzie przypominac bułkę z ziarnem. pecik84 - drożdże muszą byc świeże, nie suszone, a woda letnia, nie gorąca. Może dlatego Ci nie wyszło? Pozdrawiam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dusioor45 29 sierpnia 2009 O_o Wygląda pysznie i domyślam się, że tak smakuje ^^

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń