Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb ziarnisty

Przepis dnia 2010-11-09
Śniadania

Autor: wiola11069

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 3

Dodano: 07.11.2010

Odsłon: 12514

szybkie wykonanie, porcja na dwie blaszki typu keksówki

Składniki

  • mąka tortowa, 1 kg
  • mąka żytnia, 0,5 kg
  • siemie lniane, 1 szkl
  • płatki owsiane, 1 szkl
  • słonecznik, 1 szkl
  • otręby przenne lub żytnie, 1 szkl
  • sól, 5 łyżeczek
  • drożdże suche z polo marketu na 0,5 kg mąki 1 torebka, 3 torebki
  • Ciepła woda z kranu, 1,5 litra
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. wszystkie składniki wymieszać w misce, dodać ciepłą wodę , wymieszć drewnianą łyżką, ciasto wyłożyć do 2- ch blaszek wysmarowanych tłuszczem, poczekać aby trochę wyrosło, ...

  2. piec w piekarniku - nagrzanym do temperatury 200 stopni (z termobiegiem) jak jest bez termoobiegu wyczuć czy drochę dłużej czy krócej piec chlebek,

  3. czas pieczenia 1 godzina i 15 min.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

karolina87 21 lutego 2012 a ile ta torebka drożdży ma gram? bo ja nie mam polo marketu:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Paulla 08 listopada 2010 Smakowity chlebek własnej roboty, dodaję do ulubionych, pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wioleta333 08 listopada 2010 pięknie wyrośnięty chlebek napewno smaczny .....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 07 listopada 2010 Chlebek wygląda smakowicie i do tego wiejskie masełko mniam -)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń