Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowe i długo trzymające świeżość pieczywo
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32539
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 38
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 62
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 899
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 324
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32539
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 38
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 62
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 899
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 324
Składniki
Rozkruszone drożdże, cukier i mąkę wymieszać z wodą w miseczce i pozostawić w cieple do wyrośnięcia zaczynu. Blaszkę keksową długości ok. 18 cm. natłuścić olejem i oprószamy mąką. Mąkę żytnią i pszenną przesiać do misy od miksera, dodać sól, ziarna, jogurt i lekko zmiksować. Dodać wyrośnięty zaczyn i wyrabiać ciasto ok. 10 min. Ciasto przełożyć do foremki keksowej, wygładzić wierzch zamoczonymi w zimnej wodzie palcami. Posypać wierzch dowolnymi ziarnami np. czarnuszką, sezamem lub ekspandowanym amarantusem. Można też posypać otrębami żytnimi, które mają dużo błonnika, który pobudza metabolizm. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie piec przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjąć i wystudzić na kratce.