Do góry

Desery Przepis na:

Chlebek

Desery

Autor: matus

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 9

Dodano: 15.04.2009

Odsłon: 1265

Bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu.

Składniki

  • Następnie dodaj: 1kg przesianej mąki pszennej
  • 1/2 paczki drożdży
  • 1 1/2 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 3 1/2 szklanki ciepłej wody (z kranu ale bardzo ciepłej - nie gorącej)
  • W dużej misce wymieszaj składniki do momentu aż się wszystkie rozpuszczą.
  • Następnie dodaj: 1kg przesianej mąki pszennej (jeśli chcesz na żytniej to konsystencja ciasta powinna być troszkę bardziej woln
  • 1 szklanka otrąb (pszennych lub żytnich - wszystkie składniki kupisz nawet w tesco)
  • 10dkg ziaren słonecznika
  • 1 garść ziaren z dyni
  • 2 garście siemienia lnianego
  • 2 garście sezamu
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki dobrze wyrobić. Ciasto nie może być za twarde powinno się dobrze miękko rękami wyrabiać (czasem potrzeba troszkę więcej wody dolać)

  2. Po wyrobieniu chleb rozłożyć do wąskich wysmarowanych olejem i posypanych bułką tartą foremek. W foremkach ciasto odstawić na 15 min. do wyrośnięcia, a wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika na 60-75min.

  3. Smacznego. Więcej przepisów na chlebki, bułki, rogaliki. drożdżówki, zakwas i inne pyszności na stronie www.chleb.info.pl

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: zakwas

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń