Do góry

Śniadania Przepis na:

Chlebek domowy zawsze świeży

Śniadania

Autor: Joanna07

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 42

Dodano: 01.06.2009

Odsłon: 2342

Chlebek nawet na 3 dzień (o ile uda się go jeszcze znaleźć w chlebaczku) jest tak samo świeży i smaczny jak wyjęty z piekarnika. Mój synek woli ten chlebek niżeli bułkę czy drożdżówki.

Składniki

  • 10 dkg drożdży, łyżka soli, łyżeczka cukru, 1 kg mąki
  • 3 szklanki wody, 1 szkl. mleka, garść siemienia lnianego
  • szklanka otręb (można pomieszać pszenne + zytnie), 1/2 opak. słonecznika łuskanego
  • 1 kg mąki
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 3 szkl. wody + 1 szkl mleka muszą mieć temp. pokojową. W nich rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżkę soli, 1 łyżeczkę cukru. Suche składniki mieszamy i powoli łączymy z rozczynem. Połączone składniki pozostawiamy w misce do wyrośnięcia uprzednio przykrywając miskę ściereczką. W międzyczasie blachę (duża prostokątna) smarujemy olejem. Jak ciasto wyrośnie, przelewamy je do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 - 230 stopni na ok. 1 godzinkę. tzn. ja daję tak: 35-40 minut piekę górę i dół, a potem na ok. 15-20 min. daję do pieczenia sam dół (opcja w piekarniku - grzałka górna, dolna lub obie razem).

  2. Chleb jeśli jest upieczony to boki są rumiane i odchodzą od blachy. Jeżeli nie chcecie, aby chleb był zbyt mokry to dodajcie mniej obręb (1/2 szkl.) i połowę paczki słonecznika lub w zupełności z niego zrezygnujcie. Ponadto chlebek ten można łączyć z różnymi ziarnami wg uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Tosca 01 czerwca 2009 Mąka jest nawet 2 razy! Teraz zauważyłam! ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 01 czerwca 2009 Jest przecież! Ale przepis brzmi fajnie... Chyba wypróbuję. Szkoda, że nie dałas zdjęcia...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joanna07 01 czerwca 2009 nie wiem czemu ale w składnikach nie chce mi sie zapisać mąka. tak więc jeszcze trzeba 1 kg mąki

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń