Do góry

Przekąski Przepis na:

Chlebek z ziołami

Przekąski

Autor: amidalla

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 1896

Dodano: 06.09.2009

Odsłon: 3350

Chleb upieczony w domu to jest dopiero satysfakcja:) Przepis Justyny Steczkowskiej:)

Składniki

  • pół kostki drożdży (50g)
  • około 1kg mąki pszennej lub razowej
  • 1,5 szklanki ciepłej (ale nie gorącej) wody
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżka miodu
  • ziarna słonecznika lub dynii
  • zioła: bazylia , rozmaryn , majeranek , tymianek ( wg uznania )
  • 1/3 torebki kaszy gryczanej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do dużej miski lub garnka wlać wodę. Wrzucić drożdże, sól, miód, ziarna oraz zioła. Zamieszać . Następnie dodać mąkę i zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce , gdzie nie ma przeciągu. Ciasto powinno odklejać się od ręki powoli. Nie powinno być ani zbyt rzadkie, ani też zbyt gęste. Najczęściej ciasto potrzebuje 20 min, czasem pół godziny , żeby dobrze wyrosnąć . Kiedy już podwoi swoją objętość , mieszamy je dodając ugotowaną i ostudzoną kaszę.

  2. Foremkę chlebową posmarować oliwą( można na dno nasypać grubych płatków owsianych , albo czerwony pieprz dla zaostrzenia smaku ), włożyć ciasto i ręką wilgotna od wody uformować wierzch bochenka. Rozgrzać piekarnik do 200°C, włożyć chleb i piec 60 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

usiala 07 września 2009 Jeszcze chlebka nie piekłam ,fajny przepis :)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń