Do góry

Zupy Przepis na:

Chłodnik gruszkowy

Zupy

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20675

Dodano: 18.05.2009

Odsłon: 2591

W gorący dzień nie ma nic lepszego niż miska orzeźwiającego chłodnika. Zalet taki chłodnik ma wiele: po pierwsze pożywi, mimo, że jeść się nie chce, a przecież trzeba; po drugie chłodzi i orzeźwia; a po trzecie jest łatwy i szybki do przygotowania. I codziennie można jeść inny.

Składniki

1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Obrane, pokrojone w kostkę gruszki oraz plasterki selera (nać odłożyć do dekoracji) zalej niewielką ilością wody i gotuj 15 min. Ochłodź, zmiksuj na gładki krem.

  2. Zagotuj bulion, dodaj piure gruszkowe oraz starty ser. Mieszając podgrzewaj aż ser się stopi. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zupę mocno ochłodź, wymieszaj z ubitą śmietanką. Przed podaniem udekoruj listkami selera.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń