Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chłodnik litewski, to idealna zupa na upalne dni. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Chłodnik litewski w oryginale podawany był z gotowanymi szyjkami raków lub też z kawałkami gotowanej gęsiny.
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 109
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 716
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 31
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 383
Polecam.
Odsłon: 441
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 109
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 716
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 31
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 383
Polecam.
Odsłon: 441
Składniki
Warzywa dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Jajka gotujemy na twardo. Liście buraczków drobno kroimy. Buraczki obieramy i ścieramy na grubej tarce. Wszystko zalewamy bardzo małą ilością wody, dodajemy sok z połowy cytryny (dzięki temu buraczki nie stracą koloru) i dusimy pod przykryciem, około 10 minut. W tym czasie drobno kroimy pozostałe składniki. Kiedy botwinka i buraczki zrobią się kruche (nie wolno ich rozgotować), odstawiamy je do zupełnego wystygnięcia. Do zimnych buraczków dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Podajemy na zimno z pokrojonym na ćwiartki jajkiem.