Do góry

Zupy Przepis na:

Chłodnik litewski

Przepis dnia 2015-05-07
Zupy

Autor: Kardamonovy

Przepisów i artykułów: 283 Ocena: 3777

Dodano: 06.05.2015

Odsłon: 66475

Chłodnik litewski

Składniki

  • pęczek botwinki z większymi buraczkami
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1 litr maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
5-6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Całą botwinkę dokładnie myjemy, buraczki dodatkowo obieramy. Liście i łodygi kroimy w mniejsze kawałki, buraczki ścieramy na tarce na grubych oczkach. Całość zalewamy wrzątkiem (tylko tyle, żeby woda przykryła botwinę) i gotujemy 15 minut, słodzimy, solimy i dodajemy ocet. Studzimy. Koperek i szczypiorek szatkujemy. Rzodkiewkę i ogórki ścieramy na grubych oczkach, czosnek rozdrabniamy. Wszystko dokładamy do garnka z botwiną, dolewamy maślankę, doprawiamy. Wkładamy do lodówki, przynajmniej na 12 godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 07 maja 2015 Identyczny robię od wieków, faktycznie jest najlepszy, jak akurat mam ogórki małosolne to też dodaję, proponuję wypróbować :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń